Нов дълг от 8 милиарда евро гласува бюджетната комисия в парламента

Политика

11-02-2015, 12:32

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Парите се отнасят за 3-годишен период, обясни председателят на комисията Менда Стоянова

Комисията по бюджет и финанси ще гласува на днешното си заседание взимане на дълг от 8 милиарда евро, предаде репортер на Bulgariautre.bg. Пред журналисти в парламента председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова обясни, че начинът, по който се иска ратификацията, е същият, по който са се искали ратификациите и досега.

"Тези 16 милиарда лева се отнасят за 3-годишен период. 14 милиарда лева са нужни, за да се рефинансират стари дългове – тези 23 млрд. лв., натрупани досега", уточни Стоянова. Тя поясни, че само 4 милиарда лева от тях са за финансиране на дефицитите така, както са предвидени – за 2015, 2016 и 2017 г. "Дългът не ражда дефицит. Това е нов инструмент, програма за финансиране с външен дълг, нов инструмент за години, който се използва за първи път, чието нормативно основание се намира в Закона за държавния бюджет и е инструмент на ЕС", допълни Менда Стоянова.

По-рано депутатът от БСП Румен Гечев заяви на брифинг в Народното събрание, че в последния момент-вчера вечерта са получили дневния ред на извънредно заседание на бюджетна комисия. "Управляващите предлагат на бюджетната комисия и на парламента тегленето на още 8 милиарда евро външен дълг, което прави към 8,1 милиарда евро дълг, което поема правителство през 2015 г. Това е рекорд в историята на България – за една година управляващите предлагат до 2016-2017 г. още 16 милиарда лева", посочи Гечев и добави, че всяко живородено дете в България ще трябва да плаща около 10 000 лева през следващите десетилетия. От БСП се обявиха против това решение.

В дневния ред се предвижда ратифициране на Договора за дилърство между България в качеството на Емитент и Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ в качеството на Организатори и Дилъри относно Глобална средносрочна програма на България за издаване на облигации на стойност 8 милиарда евро, подписан на 6 февруари 2015 г., на Договора за агентство между Република България в качеството на Емитент и Ситибанк Н.А., клон Лондон, в качеството на Фискален агент, Платежен агент, Агент по замяната, Агент по прехвърлянето и Агент за изчисляване на Ситигруп Глобъл Маркетс Дойчланд АГ в качеството на Регистратор, Платежен агент и Агент по прехвърлянето относно Глобална средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 милиарда евро, подписан на 6 февруари 2015 г. и на Акта за поемане на задължения от Република България в качеството на Емитент относно Глобална средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 милиарда евро, подписан на 6 февруари 2015 г.