Срещата в Минск е шанс за мир в Украйна, според международната общност

Тя ще се състои в контекста на засилените през последната седмица дипломатически усилия на "украинския фронт“

В столицата на Беларус, Минск, днес ще се състои среща между президента на Русия Владимир Путин, президента на Украйна Петро Порошенко, канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд. Международната общност гледа на срещата между лидерите на четирите страни като на последен шанс за прекратяване на украинския конфликт преди влошаването на кризата в Украйна, съобщи агенция "Фокус".

Срещата ще се състои в контекста на засилените през последната седмица дипломатически усилия на "украинския фронт“. Миналата седмица Меркел и Оланд посетиха Киев и Москва, където представиха своите предложения по плана за овладяване на украинските проблеми. В петък прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков заяви, че "въз основа на предложенията, формулирани от президента на Франция и канцлера на Германия, в момента тече съвместна работа по подготовка на текст за вероятен съвместен документ за прилагане на минските договорености – този документ ще съдържа в себе си и предложения на президента на Украйна, а също и предложения, формулирани и добавени от президента на Русия".

Във вторник президентът на САЩ Барак Обама е позвънил на руския си колега Путин. В телефонния разговор Обама е предупредил Путин, че ако Москва продължи агресията си в Украйна, "цената за Русия ще се покачи“, заявиха от Белия дом. По време на разговора Обама е призовал Путин да се съгласи на план за мирно решение на конфликта в Украйна. "Президентът подчерта важността за постигане и реализация на споразуменията, на които се основава минското съглашение“, съобщиха от Белия дом.

Преди важната среща Обама е провел разговор и с президента на Украйна Петро Порошенко. Двамата са обсъдили ситуацията в югоизточната част на Украйна. Пресслужбата на президентската администрацията отбелязва, че Обама "е поднесъл съболезнования във връзка с нарастващия брой на жертвите сред украинските граждани и е заявил категорична подкрепа за предстоящите мирни преговори“. И двамата лидери оценяват високо усилията на Германия и Франция за достигането на мирно разрешение на конфликта.

Президентите на двете държави са се съгласили, че "Русия е длъжна да изпълнява задълженията, които е поела през септември в Минск“. Обама е подчертал още, че САЩ имат намерение да работят с международните си партньори за предоставянето на финансова помощ за Украйна.