Делян Добрев рекламира "Силистар" и "Терес" в Лондон

Портфейл

11-02-2015, 11:25

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва търсенето на нефт и газ в "Силистар" и "Терес"

Председателят на Комисията по енергетика представи находищата пред над 600 фирми на Международната петролна седмица

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев представи находищата "Силистар" и "Терес" пред над 600 фирми от цял свят. Добрев изнесе специална презентация за двата блока в Черно море по време на най-голямото и известно събитие за газ и нефт в Европа – Международната петролна седмица в Лондон.

Пред световните лидери в областта на горивата и енергетиката, Делян Добрев заяви, че находището "Силистар" е с приблизителна големина 7 000 кв. км., а блок "Терес" е около 4 000 кв. км. "Предварителните геоложки проучвания и данните, които се получават от пуснатия за проучване през 2012 г. блок "Хан Аспарух", вече дават много обнадеждаващи данни за наличието на газ и нефт в българската част на Черно море. Данните се потвърждават и от показателите за наличие в находищата в румънската част на Черно море. Затова сега е моментът на далновидните и смелите компании да участват в конкурси като нашия в България. Защото участието в такива дългосрочни проекти с потенциал, точно във времена на криза, откроява силните от слабите компании“, заяви Делян Добрев по време на презентацията.

Председателят на енергийната комисия съобщи, че до две седмици Министерството на енергетиката ще публикува в Официалния журнал на Европейския съюз (ЕС) обявата за стартирането на конкурса за разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в двете находища "Силистар" и "Терес". След провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в двата блока ще бъдат предоставени за срок от 5 години като срокът може да бъде удължен два пъти за по 2 години. Срокът за закупуване на конкурсната документация е 120 дни от деня на публикуване на Решението на Министерския съвет в Официалния журнал на ЕС, а оферти се подават 155 дни от публикуването на обявата. Дължимите годишни такси за находищата са съответно 275 720 лв. за "Силистар" и 161 280 лв. за "Терес".

Като предимства, свързани с проучването на двете находища, Делян Добрев посочи геостратегическото положение на България между Европа и Азия. "Освен това страната ни работи активно по изграждането на интерконекторните газови връзки с газопреносните системи на съседните държави Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. Освен това сме предприели действия по разширяването на капацитета на съществуващото газохранилище в Чирен. Всички тези показатели съществено биха улеснили работата на по-късен етап на потенциалните участници в конкурса сега", коментира още председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.