Задържаха 9 българи в нелегална цигарена фабрика в Унгария

Готовата продукция е била предназначена за страни от Европейския съюз

При проведена операция на територията на Унгария е неутрализирана организирана престъпна група, осъществяваща незаконно производство и разпространение на цигари без акцизен бандерол в Унгария и страни от ЕС, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

Реализацията е в следствие на съвместно разследване на служители на Държавна агенция "Национална сигурност" и Главна дирекция "Криминални разследвания" към Националната данъчна и митническа администрация на Унгария, в координация с ЕВРОПОЛ.

В хода на проведените съвместни действия е установена нелегална фабрика за производство на цигари, намираща се в близост до Будапеща. На място, в процес на производство, са задържани 9 лица - български граждани, ангажирани в производството на цигари.

При проведените действия по разследването е установена поточна линия за производство на цигари и професионална поточна линия за рязане на тютюн.

Иззета е готова продукция в размер на 2,3 млн. къса цигари, над 22 тона нарязан и не нарязан тютюн, голямо количество суровини и материали за производство, заготовки за опаковки на стекове, кутии за цигари. При извършените обиски са намерени и заготовки на кутии за цигари.

Готовата продукция е била предназначена за нелегалния пазар в страни от Европейския съюз.
ЕВРОПОЛ и партньорските служби на Унгария дадоха висока оценка на предоставената от ДАНС точна и навременна информация, послужила за успешното осъществяване на операцията.