Патриотичният фронт настоява правителството да изработи план за приемане на наши сънародници от Украйна

Политика

11-02-2015, 11:00

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

МВнР да осигури издаване на безплатни дългосрочни визи за сънародниците ни, искат Патриотите

Патриотичният фронт настоява правителството спешно да изработи план за приемането на наши сънародници на територията на страната, търсещи убежище от военния конфликт. Това каза от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов в декларация от името на парламентарната група, предаде репортер на Bulgariautre.bg. Патриотите искат от МВнР да предприеме действия за установяване верността на твърдението за непропорционално високия процент мобилизирани етнически българи в Украйна спрямо другите етнически общности, както и да се установи действителният брой на загиналите в конфликта етнически българи.

Патриотичният фронт се обяви за това външното министерство да осигури чрез дипломатическите и консулските представителства възможността за издаване на безплатни дългосрочни визи за тези наши сънародници.

Сред другите искания на Патриотите са Министерство на правосъдието да ускори разглеждането на преписки на българи от Украйна, подали заявление за придобиване на българско гражданство, а правителството своевременно да организира хуманитарна помощ спрямо нуждите на българската общност в Украйна, както и да осигури лечение на пострадали и ранени наши сънародници.

От коалицията настояват президентът да свика спешно заседание на КСНС, на което да бъдат разгледани поставените от българското малцинство в Украйна проблеми.

Според Патриотичния фронт правителство трябва да изготви спешна стратегия за българските общности зад граница и да предприеме решителни стъпки в областта на външната ни политика с цел защита на националните ни интереси.

Красимир Каракачанов посочи, че въпреки усилията на международната общност за спиране на военните действия и намиране на мирно решение на конфликта в Украйна, кризата ще продължи още дълго време и може да принуди хиляди наши сънародници да потърсят подслон в родината на своите предци – България.

"Възниква въпросът: Готова ли е България да приеме изпадналите в беда наши сънародници? Трябва ли да гледаме безучастно как загиват етнически българи в една безумна гражданска война? Можем ли да стоим спокойно, когато стотици хиляди наши сънародници са поставени на изпитание и риск и мнозина от тях не само са обърнали погледи към нас, но и ни призовават за помощ", попита Каракачанов.