Реформаторският блок настоява България да спазва ангажиментите си като член на Северноатлантическия пакт

Политика

11-02-2015, 10:40

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разполагането на координационен център на НАТО у нас не означава подготовка за война

Парламентът и правителството да работят за гарантиране на сигурността на страната, призоваха Реформаторите

Реформаторският блок настоява България да декларира твърда позиция, че ще спазва всичките си ангажименти като пълноправен член на Северноатлантическия пакт. Това заяви в декларация от името на ПГ на Реформаторския блок съпредседателят на парламентарната група Найден Зеленогорски, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

Реформаторите искат Народното събрание да подкрепи усилията и мерките за ангажиране на съюзниците от НАТО, партньорите от ЕС и страните, с които България е сключила международни договори, за гарантиране на националната сигурност при пълното зачитане на суверенитета и законите на България и на целите и принципите на ООН.

От парламентарната група се обявиха и за това Народното събрание и изпълнителната власт в постоянен диалог да продължат да работят за гарантиране на сигурността на страната чрез използване на механизмите и инструментите на НАТО и на ЕС.

"Необходимо е постигането на широк обществен консенсус за установяване на мир и стабилност в Европа и в целия свят", посочват Реформаторите.

От Блока са изключително разтревожени от разрастващата се дейност на дестабилизиращи фактори, които разпалват страхове и омраза в българското общество, за да обслужат чужди интереси.

"България е пълноценен член на НАТО и изцяло разчита на неговите структури и организация за защита на своите граници и териториална цялост. Всяко манипулиране на общественото мнение с настройване срещу Северноатлантическия пакт и неговите защитни функции създава огромни рискове срещу националната сигурност на страната ни и е злонамерен опит да бъде пречупена ефективността на патка през разколежаване на позициите на един от членовете", посочи Зеленогорски.

Според него Народното събрание е длъжно да заеме смела и отговорна позиция, защитавайки по най-силен и безкомпромисен начин националните интереси на страната и сигурността на гражданите.

"Опитите на "Атака" и БСП да застанат срещу тази единствено националноотговорна позиция и да обслужат чужди интереси ясно показва тяхната антибългарска и антиевропейска същност. Не може да твърдиш, че си част от Европа и нейните ценности и в същото време да подкрепяш разпалване на регионални конфликти, избиване на мирно население", добави Найден Зеленогорски от името на Реформаторския блок.