Украйна поискала от Русия преструктуриране на дълга й

Москва твърди, че не е готова за разсрочване или отлагане на задълженията

Украйна се е обърнала с молба към Русия за преструктуриране на дълга, но Руската федерация има интерес от връщането на валутните средства, които е вложила в украинските еврооблигации, като не е готова за разсрочване или отлагане на погасяването на тези задължения, заяви руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от „Интерфакс".

„Украйна поиска преструктуриране на дълга. Преговарях с моите украински колеги", заяви Силуанов и подчерта: „Връщането на нашите ресурси, вложени някога в облигации на друга страна, е много важно, защото ние не сме готови за разсрочване или отлагане на задълженията", съобщава News.bg.

Силуанов отбелязал, че преговорите са се състояли през миналия месец. Според министъра, Русия е изказала недоумение относно това, че в приетия държавен бюджет на Украйна за настоящата година няма предвидени средства за погасяване на задълженията към Русия в размер на 3 млрд. долара през декември.

„Украинските колеги уверяват, че парите в бюджета им ги има, но от друга страна ни предлагат да преструктурираме това задължение", недоумява Силуанов.