България ще може да използва над 55 млн. евро за младежката заетост

Oколо 650 000 млади хора ще бъдат обхванати от мярката в цяла Европа.

След като Европейската комисия предложи многократно увеличение на предварителните плащания по Инициативата за младежка заетост, около 650 000 млади хора се предвижда да бъдат обхванати от мярката в цяла Европа. Върху това акцентира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на изказването си в рамките на днешната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург.

По думите му, предложението на Европейската комисия трябва да бъде последвано от действия в държавите членки на ЕС, където за момента има забавяне. Всяка държава трябва максимално да се възползва от предоставените възможности и да инвестира средствата на проектен принцип в мерки, подпомагащи дългосрочна заетост.

Според Новаков, Инициативата за младежка заетост трябва да бъде прилагана в пълен синхрон с възможностите по Европейския социален фонд, за да бъдат постигнати най-добри резултати. “Бързото приемане на всички оперативни програми от страна на Европейската комисия ще ускори ефекта от подпомагането на младежката заетост", допълни българският евродепутат от ГЕРБ.

Андрей Новаков подчерта, че в резултат на предложението на Комисията България ще може да използва над 55 млн. евро за подкрепа на младежката заетост по линия на Инициативата за младежка заетост.