Подготвя се закон за европейските средства

Общество

10-02-2015, 16:52

Снимка:

Архив

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Законът ще обхване цяла България, включително Националното сдружение на общините

Подготвя се закон за европейските средства. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на подкомисията по усвояването на средствата от Европейския съюз към Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Владимир Тошев, предаде репортер на Bulgariautre. По време на заседанието на подкомисията се проведе дискусия с кметове и представители на общини относно проблемите с усвояването на европейските средства.

„Отпреди години с Томислав Дончев имаме идея да направим закон за европейските средства. Надявам се в скоро време да го обработят, защото той касае цяла България, включително Националното сдружение на общините. Имаме обещанието на вицепремиера Дончев, че още тази или другата сесия този закон ще влезе", поясни депутатът.

Тошев очерта като основни проблеми пред местната власт финансовите корекции, изключително голямата бумащина и човешкият фактор – консултанти, управляващи органи, административен капацитет на кметовете. Той добави, че проблемът е огромен.

Представители на община Карлово заявиха, че различните управляващи органи разглеждат нарушенията по различен начин и налагат различни санкции. Според тях, рядко се прилага диференцираният подход.

Кметът на Сопот Веселин Личев обясни, че тенденцията е за масово налагане на финансови корекции.

Манол Атанасов от инициативен комитет за защита на община Сопот посочи, че единственият начин за обновление в общината са европейските средства. „Получава се така, че чрез прилагането на механизма на финансови корекции тази възможност на общините се отнема. Ние повече няма да кандидатстваме не защото не искаме общината да се развива, а не щем да плащаме за чужди грехове, а и не можем", добави Атанасов.

Според него трябва да се търси рязко повишаване на ролята на предварителния контрол, който проверява цялата документална подготовка за обществените поръчки. „Има съсредоточена прекомерна власт в управляващите органи на оперативните програми", заключи той.

Председателят на подкомисията по усвояването на средствата от ЕС Слави Бинев поясни, че комисията ще се отзове много бързо при всеки проблем, който се появи, дори да е чисто технически. „Ние ще бъдем фронтът на решаване на тези проблеми.

Планът, който приехме, ще бъде гръбнакът на един закон за евросредствата. Там ще бъдат отбелязани проблемите, които трябва да бъдат решени", посочи Бинев.

По думите му има липса на комуникация, разбиране и отговорност и затова оттук нататък комисията трябва да има много динамична връзка с местната власт.

Членовете на подкомисията решиха да поканят за изслушване вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин, както и министъра на транспорта Ивайло Московски, министъра на земеделието Десислава Танева, директора на ДФЗ Румен Порожанов и министъра на образованието и науката Тодор Танев. По предложение на председателя на подкомисията ще бъде поискана и среща с посланика на Естония, тъй като те са лидери в усвояване на средства.