Свикват съвета за национална сигурност през март

Според президента рисковете пред България се увеличават, а разходите за отбрана намаляват

Президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност през март. Тема на срещата ще бъде отбранителна политика и състояние на въоръжените сили на България. Tова стана ясно след края на заседанието на съвета по отбрана.

„Никой в тази държава няма намерение да напада никого, нито планира подобни действия”, коментира държавният ни глава по време на срещата. Плевнелиев заяви, че се наблюдава разпад на държавността, което е констатирано на Мюнхенската конференция за сигурност. В този контекст той смята, че трябва да се обърне внимание на четири важни въпроси.

Според него рисковете пред България се увеличават, а разходите за отбрана намаляват. „Това е недопустимо. Инвестициите в отбранителни способности означават повече пари и бизнес”, каза Плевнелиев.

Той смята, че заплахите за сигурността на България не започват на нашата граница. Трябва да сме съвместими и интегрирани с партньорите ни от НАТО, каза Плевнелиев.

„Армията трябва да бъде оставена на спокойствие и да се адаптира към новите реалности, за да може да планира и да надгражда”, подчерта още президентът.