И немски рапър в терористичен списък на САЩ

Според американското външно ведомство Кусперт е един от тези, които вербуват бойци за "Ислямска държава"

САЩ включиха в списъка на терористите немския рапър Денис Кусперт, привърженик на "Ислямска държава". Кусперт е известен с музикалния си псевдоним Дезо Дог. След като приема исляма, рапърът започва да се нарича Абу Малик. В Сирия, където се присъединява към "Ислямска държава", бившият музикант е известен с друг псевдоним - Абу Талха ал-Амани, отбелязва РИА Новости.

"Кусперт се е присъединил към "Ислямска държава" през 2012 г. и се е появявал от името на групировката в различни видеозаписи. На последния, от началото на ноември 2014 г., той държи отрязана глава на човек, който е бил екзекутиран", се казва в съобщение на Държавния департамент.

Според американското външно ведомство Кусперт е един от тези, които вербуват бойци за "Ислямска държава" сред младежи мюсюлмани от Западна Европа. Рапърът е издирван от властите в Германия, а освен това е включен в списъка със санкции на ООН, в който фигурират поддръжници на "Ал Кайда".

Проблемът с вербуването на бойци за "Ислямска държава" бе споменат и от президента Барак Обама по време на съвместната му пресконференция с немския канцлер Ангела Меркел в Белия дом."Младежите в нашите страни, особено от мюсюлманската диаспора, се явяват мишена на "Ал Кайда" и "Ислямска държава". Но ние можем да им помогнем", каза още Обама.