Първанов: Не бива да бъдем използвани като територия за военни удари

Присъствието на военна техника у нас било знак в недобра посока, според лидера на АБВ

АБВ ще предложи на парламента проектодекларация, с която да заявим, че българската територия не бива да бъде използвана като предмостие, като територия за военни удари. Това каза Георги Първанов, президент на България от 2002 г. до 2012 г., лидер на АБВ в предаването „Денят започва” по БНТ.

По отношение на разполагането на сили на НАТО у нас, Първанов заяви: „Аз също не възразявам срещу координационен щаб. Аз имам моралното основание да поставям този въпрос, защото аз съм човекът, който договори присъствието на американски военни на тези полигони за съвместни учения, но питам се защо сега е необходимо присъствието на военна техника в България”, посочи Първанов. По думите му това било знак в недобра посока.

Той посочи, че обиколката на германския канцлер Ангела Меркел идва да покаже, че Европа осъзнава, че модерната европейска архитектура на сигурност е немислима без Русия. „Техният жест беше много важен”, отбеляза Първанов.

По отношение позицията ни, Първанов каза, че не очаква България да има единна позиция, но очаква българското правителство да прояви воля и характер и да наложи българския интерес.

„Не трябва да се сещаме за нашите сънародници само по време на такива конфликтни ситуации”, посочи Първанов по повод българите в Украйна. Той припомни, че по негово време е създаден Тараклийският университет и е била подпомогната Болградската гимназия.

Първанов бе категоричен, че трябва да се инвестира в икономическото развитие на тази общност от наши сънародници, които по думите му имат по-здраво национално самосъзнание от нас в много отношения. „В този момент ние трябва да им подадем ръка, защото ако някой смята, че трябва да потърси сигурност и убежище в България, то трябва да му бъде предоставено”, заяви Георги Първанов.