Григор спаси два мачбола и отказа френски ветеран

Българинът победи Пол-Анри Матийо с 4:6, 7:6 (2), 6:2 в първия кръг от турнира в Ротердам

Григор Димитров победи французина Пол-Анри Матийо с 4:6, 7:6 (2), 6:2 в първия кръг от турнира в Ротердам.

 

Българинът започна трудно мача и се наложи да влага усилия, за да спечели първото си подаване в мача и да поведе с 1:0  Във втория гейм играта мина през куп обрати като и Григор и Матийо имаха възможност да спечелят,  но в крайна сметка след почеве от десет минути игра французинът изравни – 1:1, а в третия българинът беше пробит за 1:2.

 

Матийо затвърди пробива, но Григор успя да вземе следващото си подаване, за да намали на 2:3. Последваха успешни сервиси и за двамата, за да се стигне до 3:4. Последва стабилна игра от страна на френския тенисист, който увеличи преднината си на 5:3. Григор Димитров не пропусна да вземе сервиса си и да намали резултата до 4:5, но Матийо имаше възможност да затвори първия сет в десетия гейм на мача, което направи и поведе в мача с 1:0 сета.

 

Във втория сет двамата си размениха на бързо по 1 гейм и резултатът стана 1:1. С прецизна игра 11-ият в световната ранглиста българин спечели и поведе с 2:1. Френският ветеран не се предаваше и изравни отново до 2:2. В петия гейм Матийо проби и поведе с 3:2, а след това затвърди пробива си, за да докара резултата до 4:2. Седмият гейм беше за Григор, който си взе подаването и резултатът беше намален до 3:4. В следващия гейм Григор поведе с 30:0, но в крайна сметка отстъпи, а резултатът стана 5:3 в полза на французина.

 

Григор Димитров остана в мача, след като спечели 9-ия гейм на 15 и намали резултата до 4:5, а в ключовия десети гейм върна пробива и изравни за 5:5. Григор имаше леко психологическо предимство и успя да поведе с 6:5. Матийо взе своето подаване и вторият сет отиде в тайбрек. В него Григор тръгна с два минипробива и поведе с 3:0, но бързо квалификанта върна един за 1:3.  Григор Димитров сложи точка на втория сет, спечелвайки тайбрека със 7:2 и 1:1 сета.

 

В третия сет Григор поведе с 1:0, след като направи пробив на 0, а рухналият психически французин наруши ритъма си на игра и Григор успя да поведе с 2:0.Матийо прекъсна серията на Димитров и успя да си вземе сервиса и намали изоставането си до 1:2. Доминацията на Димитров продължи с отличната игра и поведе с 3:1. Димитров проби за втори път съперника си и поведе с 4:1, след като в последната точка франзуцинът направи двойна грешка. Григор не срещна съпротива от съперника си в следващия гейм и резултътът набъбна до 5:1. Матийо запази хладнокръвие в следващия гейм  и намали до 2:5. В крайна сметка българинът спечели гейма, а с това и сета с 6:2, а с това и мача.

 

Така българинът изравни победите срещу Матийо, след като на четвъртфиналите в Базел през 2012 г. загуби срещата след тайбрек.

 

Във втория кръг Григор ще се изправи срещу спечелилия срещата измежду Жил Мюлер от Люксембург и Давид Гофен от Белгия.

 

Още спорт ще откриете на Sportonline.bg.