Горската сеч не е виновникът за наводненията

Обсъждат мораториум върху износа на дървесина

В министерството на земеделието върви дебат за въвеждане на мораториум върху износа на дървен материал, съобщи днес заместник-министърът на земеделието и храните с ресор "Горско стопанство" Георги Костов. "Обсъждахме предложението за налагане на мораториум върху износа на дървен материал и предлагаме съгласувано с Министерство на финансите да се извърши промяна в Закона за ДДС за връщане на ДДС за износ на дървен материал. Това ще сложи икономическа преграда на опитите да се експортира необработен дървен материал", каза доц. Костов.

Според него сечта в горите не е основна причина за потопите, които се случиха у нас. Той е категоричен, че тя може да има спомагателна роля и регионално влияние на места, но не може да причини бедствия. Фатални, според доц. Костов, са били непочистените речни корита, лошата и неподдържана инфраструктура и по-голямото количество валежи. По думите му през миналата година валежите са били 180% в сравнение със средногодишната норма, а държавата се е оказал неподготвена за това.

Министерството на земеделието и храните е отговорно за законните сечи, а не за незаконните - за тях няма точна статистика, каза зам.-министърът. Според него в резултат на последните мерки, незаконните сечи са сведени до минимум. Общо 173 мобилни екипа са извършили за два месеца близо 19 хил. проверки, а общият брой на наказателните постановления намалява. Издадените присъди за последните четири години са над 200, коментира Костов.

До 15 февруари в категорията "защитени гори" ще бъдат включени още 103 хил. хектара гори, припомни заместник-министърът.

Средната възраст на българските гори в момента е 54 години. „Гората е възобновим ресурс, но десетилетия наред е изсичана повече, отколкото е бил прирастът й“, смята Костов. Той успокои, че горите на България в момента се подобряват по всички възможни показатели и площта им се увеличава постепенно.

Имаме проблем в дърводобива. Това е мястото, където ни "стяга чепика", призна обаче той. "Хората, които се занимават с дърводобив дълго време не са смятали, че ще работят в сектора дълготрайно. Най-често работниците в сектора са най-необразованите и повечето работят в сивия сектор", обясни доц. Костов. Според него най-важната мярка за укрепване на бизнеса са дългосрочните договори. Освен това трябва горският ресурс да се използва равномерно, а не само близо до съществуващите пътища и инфраструктура, посочи заместник-министърът. "Ползваме гората си близо до съществуващите пътища и инфраструктура. Стремежът ни е да се използва равномерно горския ресурс, а не само на места", заяви зам.-министърът. По думите му, до 2011 г. общите инвестиции в горски пътища са под 20 млн. лева, а „сега за 3 години тези средства са над 40 млн. лева".

"Износът на дървесина за миналата година е около 900 хил. куб.м дървесина. Имаме недостиг на дървесина на нашия пазар", допълни Доц. Георги Костов.