Спират надбавките на майките, чиито деца също взимат детски

Социалното министерство планира увеличение на броя на семействата, които ще взимат детски

Родителите ще получават детски в зависимост от това колко деца има едно семейство, а не както е сега – на дете. Това информира социалният министър Ивайло Калфин.

Така получената сума ще е обща, но не пожела да конкретизира точни числа. Единствено поясни, че няма да се отмята от думата си за едно дете да се получават 35 лева, за две – 85 лева и за три – 130 лева. Тези мерки се предвижда да влязат в сила догодина, припомни Нова телевизия.

Идеята на Социалното министерство е да се увеличи броят на семействата, които ще взимат детски, а сумата да се обвърже с минималната работна заплата. От 350 лв. на човек, сумата трябва да се увеличи на 420 лв., колкото ще е заплатата от 2016 г.

От думите на Ивайло Калфин стана ясно още, че ще бъдат спрени детските на майките, чиито деца също взимат детски. Родители, които изоставят децата си, няма да имат право на детски, а ако са взели, ще трябва да ги върнат.

Майки под 18 години ще получава помощите в натура, но тези, които посещават училище и завършват годините, може да получават допълнителна сума, поясни Калфин. Той даде статистика, която сочи, че 4841 семейства са с прекъснати детски поради това, че децата им не ходят на училище. 1351 са непълнолетните майки до 16 години, които получават детски, 3981 пък е броят на непълнолетните майки до 18 г. 

Близо пет пъти е увеличението на броя начислени помощи за пет години на жените-студентки. Това обаче е придружено и с нови изисквания, като например това майката да е записана в редовна форма на обучение преди раждането на детето и детето да не е настанено извън семейството.