Министър Иванов иска четвърто дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова

На 22 януари ВСС вече отстрани съдия Румяна Ченалова за срок от шест месеца след образуване на дисциплинарно производство

По предложение на министъра на правосъдието Христо Иванов Висшият съдебен съвет ще двика днес извънредно заседание. Повод за него е образуването на четвърто дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова. Предложението е направено на база констатации, които са изготвени от синдика Панайот Велков. Той беше назначен от съдия Ченалова по няколко търговски дела.

Министър Иванов се позовава и на проверка от 7 януари 2015 г. от банка ОББ по повод действията на юристката. Предложението му е съдийката да бъде наказанъ за бездействие, което е довело до неоправдано забавяне на делата, нарушаване на Кодекса за етично поведение на магистратите, накърняване на престижа на съдебната власт и неизпълнение на служебните задължения.На 22 януари ВСС вече отстрани съдия Румяна Ченалова за срок от шест месеца след образуване на дисциплинарно производство.

Срещу съдия Ченалова ВСС образува три дисциплинарни производства. Едното, образувано на 17 декември 2014г., е за забавяне на дела, за които имало сигнали в инспектората отпреди много месеци, но ВСС се задейства неясно защо едва сега. Другата дисциплинарка е за непроизнасяне на Ченалова по делото "Сапард" през 2013 г. по искане на защитата за сваляне на обезпечения - отново неясно защо случаят става актуален за ВСС едва сега.

Третото е за казуса "Белведере" - че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт, и за забавено администриране на жалби по делото.

ВСС обедини ведно второто и третото дисциплинарно производство и то ще се разглежда от същия състав по казуса "Белведере". Същевременно срещу Румяна Ченалова има още една дисциплинарка - за действията й като адвокат по скандала с източването на 2,5 млн. долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак". Ченалова е била пълномощник на една от страните. Това производство обаче вероятно ще бъде прекратено.