Търсим подкрепа за газовия хъб

Политика

09-02-2015, 09:55

Снимка:

Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Темата ще бъде обсъдена на Международен енергиен форум в резиденция „Бояна”

България ще търси подкрепа за построяването на газов хъб в страната по време на международен енергиен форум в София. Основна тема в разговорите ще бъде изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

Участие в първата среща на форума ще вземат зам.-председателят на Европейската комисия по енергийния съюз Марош Шефчович, комисарят за енергетиката Мигел Ариас Канете, както представители на страните от Централна и Югоизточна Европа. Участниците ще оценят дали и как създаването на енергиен хъб в България ще спомогне за постигането на целите на европейския енергиен съюз.

В края на миналата година в Брюксел енергийните министри на държавите от ЕС, засегнати от спирането на проекта „Южен поток”, и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович се договориха за създаването на група на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. Тя ще работи по най-важните проекти за диверсификация на газовите доставки, а първото й заседание е в София.

На срещата ще бъдат обсъдени развитието на газовата инфраструктура в региона и сигурността на доставките на синьо гориво за ЕС. Очаква се групата да оцени дали и как създаването на газов хъб в България ще помогне за постигането на целите на Европейския енергиен съюз.

Преди време в Брюксел премиерът Бойко Борисов представи идеята за изграждането на такова съоръжение на територията на страната. Тогава председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и заместникът му Шефчович изразиха подкрепата си.

В края на декември стана ясно, че България ще издаде необходимите разрешителни за „Южен поток” и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта. Позицията на Борисов е, че газопровод до България трябва да има, дори Русия да държи да изгражда газов център в Турция. „Нека да го докарат тук потока. Тука ще си направим хъбче и ще си продаваме газ, така както и Турция”, заяви премиерът.

Със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович и с комисаря по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете ще разговаря и президентът Росен Плевнелиев.