Армията все пак ще пази границата

Общество

09-02-2015, 09:41

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

За целта министрите Ненчев и Вучков ще предложат нормативни промени

Правителството все пак е намерило законова вратичка, за да може армията да се включи пълноценно в охраната на границата с Турция заедно с МВР. Това ще стане чрез промени в постановление за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. Новите текстове са пуснати за обществено обсъждане, пише „Сега".

От мотивите към тях става ясно, че охраната на държавната граница е определена като стратегическа дейност и част от критичната инфраструктура. В същото време според Закона за отбраната въоръжените сили в мирно време могат да изпълняват и задачи по участие в охраната на стратегически обекти, на обекти и системи от критичната инфраструктура. Затова двамата министри искат промяната на постановлението, за да може на МО и МВР да бъдат отпуснати допълнително пари за охраната на границата от държавния бюджет. "При осъществяване на взаимодействие за защита на стратегически обекти и дейности се издават съвместни заповеди на ръководителите на съответните ведомства", пише в новите текстове.

Досега и Николай Ненчев, и Веселин Вучков твърдяха, че армията няма да се включва в охраната на границата, а само ще оказва логистична помощ. Причината беше, че по закон единствено МВР пази на браздата в мирно време. Много политици се обявиха против изпращането на военни в помощ на полицията на браздата с Турция, за да не се наруши законът и да не стане дипломатически скандал. Премиерът Бойко Борисов обаче нареди на двамата министри да се разберат.
Ненчев и Вучков са подготвили промяна в още един документ - в Инструкция от 2011 г. за взаимодействие между двете ведомства. Там ясно се казва, че въоръжените сили при необходимост оказват съдействие на органите на "Гранична полиция" за наблюдение и контрол на държавната граница срещу незаконен трафик на оръжие и въоръжени провокации на държавната граница. Вторият текст, който се дописва, е свързан именно с предложеното за промяна правителствено постановление. Там се посочва, че задачите на армията ще са: транспортиране на хора, съхранение и транспортиране на материали, ремонт на техника, извличане и евакуация на техника и имущества, обмяна на опит и обучение на специалисти по ремонт и на водачи на специализирана техника, безвъзмездно предоставяне в управление на движими вещи и "други задачи в съответствие с действащото законодателство". Какви обаче ще са другите задачи засега не е ясно.