Белезници за всеки, дал пари на катаджия

Масови проверки на пътните полицаи

„Вече ако някой предложи пари на наш служител, той трябва да го задържи, защото всичко се записва с камерите.” Това съобщи вчера шефът на „Пътна полиция” в София Тенчо Тенев.
Той участва заедно със свои подчинени в няколко проверки на шофьори в столицата. Целта беше "Пътна полиция" да демонстрира как се извършва проверка с новата техника на специализираните автомобили. С тази система по време на цялата смяна се записва работата на полицаите, пише "Монитор".
Част от автомобилите на пътна полиция вече са оборудвани с камери и звукозаписни устройства чрез които в районното управление се наблюдава и записва работата на патрулите. От полицията уточниха, че целта на въвеждането на тази практика е да бъде противодействано на корупцията в системата.

„В последно време често се оповестяваше в медиите за приемане на подкупи от служители на МВР. Вече всичко се записва. В патрулните автомобили са монтирани 3 камери, които през цялото време записват. На реверите на патрулиращите полицай са поставени микрофони, като ще бъде записван и разговорът, който провеждат те с проверяваните шофьори", допълни още Тенев.
"Чрез тези нововъведения целим да възвърнем доверието на обществото към системата на КАТ. Този метод е популярен и в западните държави и там дава резултати. Ще бъдат изключени всички методи за злоупотреба и корупция, категоричен беше шефът на столичния КАТ.
Масови проверки на пътните полицаи срещу шофьори нарушители тръгнаха в цялата страна. За малко над един час на един от натоварените столични булеварди пътните полицаи успяха да проверят над 20 автомобила. Половината от тях се оказаха в нарушение, макар и леко, като забравени документи.
При предишния начин на проверка пътните полицаи изпитваха сериозни затруднения да глобяват нарушителите около пешеходните пътеки, а от "Пътна полиция" отчитат повече загинали пешеходци в сравнение със същия период на миналата година. След като автомобилите бяха оборудвани с камери, този проблем вече не съществува.