В сряда е денят „Х"за кризата в Украйна

Свят

09-02-2015, 08:44

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Меркел, Оланд, Путин и Порошенко се срещат в Минск

В сряда в столицата на Беларус-Минск Меркел, Оланд, Путин и Порошенко ще се срещнат, за да търсят решение за кризата в Украйна. Това съобщиха от канцлерството на Германия след проведен вчера сутринта продължителен четиристранен конферентен телефонен разговор. По-късно от Кремъл потвърдиха информацията и увериха, че президентът Владимир Путин ще участва, съобщава "Ройтерс".

„Бих искал да ви информирам, че току-що завърших разговор с колегите си от Киев, Берлин и Париж в т.нар. нормандски формат. Договорихме се да се постараем да организираме среща в същия формат между държавните и правителствените глави в Минск в сряда, ако дотогава успеем да съгласуваме редица позиции, които в последно време интензивно обсъждахме", каза от своя страна и Путин.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че в разговора е бил постигнат напредък и изрази надежда, че срещата в Минск ще доведе „до бързо и безусловно" примирие между враждуващите страни.

Те продължават да работят върху пакет от мерки в рамките на усилията им за глобално уреждане на конфликта в източна Украйна.

Източник от американския Държавен департамент информира,че френско-германската инициатива се основава на мирните договорености от Минск. Тя ще съдържа повече детайли за прилагането и графика на евентуалното бъдещо споразумение. Новото е, че освен повече детайли по прилагането на споразумението, има и по-подробна пътна карта за графика, уточнява източникът. Въпросът за федерализацията на Украйна и автономията на отделни региони трябва да се решава на национален референдум, обяви Петро Порошенко.

Работата ще продължи в понеделник в Берлин, за да може в сряда в Минск да се състои среща на върха в т.нар. нормандски формат с участието на четирите държави.
На 6 февруари в Москва се състояха преговори между Путин, Меркел и Оланд, след като двамата западни лидери се бяха срещнали с Порошенко в Киев. В продължение на повече от пет часа те обсъждаха украинската криза.