Детоксът е измама

Най-доброто от печата

09-02-2015, 07:57

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

При хора без показания за отравяне всичко останало е псевдомедицинска концепция, която има за цел да продава

Детоксикацията е термин от токсикологията - медицинската наука за отравянията. В клиниките, занимаващи се с това,  карат хора, отровени при нещастно стечение на някакви обстоятества, жертвите на гъби-убийци, препилите, предозиралите наркотиците и т.н. С една дума - отровените. Правят им промивки, за да спрат усвояването на поетите гадости, дават им антидоти и им правят разни специфични процедури в зависимост от веществото, което може да отнеме живота им, пише „24 часа онлайн" като цитира „Гардиан".

Но повечето хора свързват детоксикацията с внушение, което ги дебне отвсякъде: че тя им е жизненонеобходима, иначе - лошо. Най-малкото ще се разболеят, задръстени от отрови - от индустриалната храна, градския смог, от собствения им стрес. И следват обещания за всякакви продукти и процедури, които ще ги освободят от токсините.

Редица учени изказват резерви с аргумента, че няма доказателства, че това е нужно на здравия човек, както и че разните добавки, клизми, лепенки и т.н. правят клетките чисти като сълза.

Здравото тяло има бъбреци, черен дроб, кожа, бели дробове, които го детоксикират
- изхвърлят от организма постоянно и естествено всички ненужни отпадни продукти. Така по пътя на логиката редица учени стигат до идеята, че при хора без показания за отравяне всичко останало е псевдомедицинска концепция, която има за цел да продава. Най-малкото защото т.нар. токсини или шлаки, от които искат да ни освобождават, не се измерват преди и след въпросното лечение. И съществуват ли изобщо? Има два типа детоксикация: едната е порядъчна, другата - не, казва пред "Гардиан" Едзард Ърнст, уважаван не само във Великобритания професор по комплементарна (допълваща) медицина. Под морална ученият разбира лечението на хора с отравяне или застрашаваща живота пристрастеност към наркотици, алкохол и т.н. Другата поставя извън медицината. Той от години анализира ефектите от различни методи за профилактика и лечение и пише срещу митовете в тази област.

Когато се подложите на диета с леки храни "за детоксикация" и "отслабване благодарение на освобождаване от токсините", ще свалите килограми, но не

от елиминирането на тайнствени токсини, а заради ограничените калории, обяснява лекарят.

Независимо от известния професор за липса на доказателства съобщи преди време група от над 300 млади британски учени и биоинженери, пише изданието. Те са проучвали дали са защитени претенциите за лечебен ефект от 15 масови продукти и хранителни режими - от минерална вода до масажи със скраб. И установяват, че много от тях са безсмислени. Както и че няма две фирми, които да влагат еднакъв смисъл в определението си за детоксикация, а при повечето изобщо не се уточнява какво имат предвид и следователно не е ясно от какво обещават да отърват клиентите си.

Младите учени, сред които има физиолози, биохимици, лекари и фармацевти, популяризират убеждението си, че човешкото тяло вече има фантастична система за детоксикация. Това са черният дроб и бъбреците, затова не е необходимо да се харчат пари за скъпи продукти и процедури без доказан ефект, убеждава екипът. И започва кампания за разясняване, че здравословното хранене и пълноценният сън са по-добра инвестиция от подлагането на клизми и още по-драстични промивки на червата, пречистващи смеси, чудодейни пластири, странни масажни техники, вълшебни тинктури и всевъзможни други средства за "прочистване", дори преси за коса, които имат претенцията да извличат отрови.