Вучков обеща 250 нови назначения на протестиращите пожарникари (обзор)

Протестиращите влязоха на среща с министъра на вътрешните работи, който обяви, че има подготвени нови мерки

Пожарникари и спасители излязоха на протест днес под прозорците на МВР в София срещу планирани съкращения в системата и да призоват за по-добри условия за работа. "Искаме правата си", скандираха протестиращите от София, Пловдив и други градове на страната. Колегите им Варна и Добрич също се събраха по същото време, но пред Пожарната в морската столица, за да не се отдалечават покрай сложната ситуация с наводненията в района.

"Не искаме да загубим и един човек от незаетите места, а камо ли 292", обявиха от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец", който е организатор на протеста под надслов "Стоп на разрухата в сферата на пожарната безопасност и защитата на населението". Те призоваха събралите се пожарникари да извикат "Стоп на разрухата в пожарната" и да поискат правата си.

Протестиращите влязоха на среща с министъра на вътрешните работи, който обяви, че има подготвени нови мерки, които ще представи на синдикалистите и се надява за тяхната подкрепа.

Преди да седнат на масата за преговори с вътрешния министър организаторите на протеста се зарекоха, че ако не се разберат днес с него, още в понеделник ще внесат своята декларация с искания при силовия вицепремиер Меглена Кунева, а след това ще стигнат и до премиера Бойко Борисов.

И тази среща между протестиращите и силовия министър Веселин Вучков приключи само с едно задоволено искане на протестиращите. Тяхното основно настояване за несъкращаване на незаети щатни бройки и сега срещна отпора на МВР шефа.

След разговора с пожарникарите той обясни пред журналисти, че няма как да изпълни това тяхно искане, тъй като изпълнява закона, съобщава News.bg. Министър Вучков показа държавен вестник с текст от закон, приет на 22 юли 2014 г. по време на тогавашния премиер Пламен Орешарски и министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Според този закон още през юли от МВР е трябвало да бъдат съкратени 2500 щатни бройки.

"Това не е направено нито от Йовчев, нито от някой друг", отбеляза МВР шефът и се зарече, че той ще изпълнява закона.

Вучков обърна внимание на това, че няма да има уволнени хора, а само съкращаване на незаети бройки. И сега силовият министър обясни, че това, което може да направи за пожарникарите, е до април месец да бъдат проведени конкурси за назначаването на нови 250 пожарникари.

"Тези 250 нови служители са свежа глътка въздух, но не са достатъчни да направим това, което искаме и да имаме адекватна пожарна", коментира след срещата Любомир Еленков, председател на Управителния съвет на синдиката на пожарникарите. Той отсече, че протестиращите пожарникари настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов още в началото на другата седмица и едва след нея ще решат дали да продължат протестните действия.

"Очакваме да ни разбере и да разпореди да не ни съкращават бройките", призна Еленков.

Припомняме, че недоволството на пожарникарите се чу още преди няколко дни, когато те успяха да разговарят и с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. Още тогава те се обявиха против подготвеното съкращение на 292 незаети щатни места в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и предупредиха, че заложените 3,5 % съкращения в главните дирекции на силовото министерство ще доведат до неефективно изпълнение на задълженията им. Макар че на срещата министър Вучков даде думата си, че тази година ще бъдат назначени още 250 пожарникари, той не склони да се откаже от планираното съкращение на незаетите щатни места.