Безплатното саниране не освобождава от местни данъци

Общество

07-02-2015, 14:43

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Павлова: Между 3 и 5 месеца отнема санирането на блок (СНИМКИ)

Ако блокът откаже предписаните укрепвания на сградата, отпадат всички ремонти и собствениците ще възстановяват парите за техническите паспорти

Собствениците на апартаменти в сгради, които ще се санират с държавни пари, няма да бъдат освобождавани от местни данъци и такси, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването “Седмицата” по Дарик радио. По думите на Павлова общинските съвети по места ще могат да решават дали да намалят данъците на обновените сгради, или не.

Павлова посочи, че държавата няма да инвестира в “опаковането на сгради” с топлоизолация, а в удължаването на техния живот. Тя обясни, че ако при конструктивното обследване се докаже, че има нужда от поправка на връзките между панелите и собсвениците не се съгласят да осигурят достъп до жилищата си, тези сгради ще отпадат от програмата, а собствениците ще платят за техническите паспорти.
Остъклените балкони биха могли да бъдат запазени, ако не нарушават конструкцията на сградата, допълни Павлова. Собствениците ще решават дали искат балконите им да са с остъкление, или не, след което проектантите ще търсят естетично решение за външния вид на сградата.
Лиляна Павлова отново подчерта, че с парите от новата програма за саниране няма да се финансират вътрешни ремонти. Подмяна на асансьори също няма да е допустима по програмата, но ще се финансира подмяна на осветлението на асансьорите и други мерки, които да подобрят енергийната им ефективност.
Министърът посочи, че се обмисля поетапното субсидиране и на еднофамилните жилищни сгради, за да се елиминира използването на твърдо гориво за отопление. Така страната ни ще изпълни и европейските норми за изпусканите в атмосферата прахови частици.
Павлова припомни, че от следващата година ще се даде възможност за подобряване на енергийната ефективност и на по-малки блокове, както и на тухлени сгради.

В зависимост от предписаните мерки, средното време за ремонти отнемат между 3 и 5 месеца, каза по-късно днес Лиляна Павлова в ПловдивЕтажната собственост, заедно с домоуправителя и строителя, е необходимо да изработят график за достъп до отделните апартаменти. По този начин ще се създаде организация и всеки ще знае кога ще се влиза в неговия имот, например, за подмяна на дограма или щрангове, обясни министър Павлова. В отговор на въпроси тя уточни, че собствениците на сградите, включени в програмата, трябва да осигурят място за складиране на материалите, необходими за прилагане на мерките за енергийна ефективност. Дали това ще бъде в мазето, на тавана, или на стълбищата, е решение на Сдружението.

До момента Благоевград е градът, който е регистрирал най-много сдружения на собствениците и вече има сключени три договора за саниране с общината.