Руснаци масово продават домовете си в Черна гора

Свят

06-02-2015, 21:25

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Броят на недвижимите имоти там, закупени от граждани на Русия, са около 50 хиляди, у нас са над 500 хиляди

"Бързо продаваме обзаведено жилище на ниска цена. Напускаме страната", - подобни обяви все по-често се появяват в черногорските издания. Руските граждани, които постоянно са се установили в Черна гора, са около 15 хиляди, съобщава агенция regnum.ru. Много повече са руснаците, които са придобили къщи и апартаменти в страната, където прекарват ваканциите си. Известно е, че броят на недвижимите имоти, закупени от граждани на Русия, са около 50 хиляди.

Коя е причината в последно време руснаците все по-често да си стягат куфарите? Руският предприемач Олег Т.- собственик на недвижимости в Черна гора, коментира пред кореспондент на ИА REGNUM сегашната ситуация: " Преди всичко данъците за имоти на чуждите граждани в Черна гора винаги са били значително по-високи от тези на местните собственици. До скока на еврото през 2014 година руснаците, повечето от които имат бизнес в Русия, се справяха добре. Сега ситуацията стана по-сложна за тях. Освен това след скока на еврото се повишиха цените на полетите до Черна гора, разходите за пребиваването там се увеличиха два пъти в сравнение със стойността им в рубли. Естествено възниква въпросът - има ли смисъл да се поддържа жилище в Черна гора и да се лети до там със семейството? Аз, например, прекарах тези новогодишни празници в Сочи и смятам, че такава почивка не е по-лоша и е в пъти по-евтина.

Има обаче и такива наши сънародници, които предлагат за продаване своите черногорски имоти с намерението да спечелят като ги продадат на руски купувачи в рубли и вложат парите във финансови или други операции в Русия. Там ръстът на цените изостава в сравнение с ръста на еврото. С наближаването на лятото ще се разбере дали остава интересът на руските туристи към Черна гора, който през последните години се запазва стабилно висок. Или пък на фона на повишаващите се цени за самолетни билети, хотел и разходи в черногорските курорти руснаците ще изберат други маршрути".