Парламентът прие промени в Закона за подпомагане на земеделските производители

Политика

06-02-2015, 16:34

Снимка:

bg.wikipedia.org, MrPanyGoff

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

14 министри ще участват в парламентарния контрол

Създават Система за съвети в земеделието

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, предаде репортер на Bulgariautre. Законопроектът е рамков по отношение прилагане на механизмите на Общата селскостопанска политика в България и урежда изграждането и функционирането на Разплащателна агенция и Интегрирана система за администриране и контрол, както и основните въпроси, свързани с прилагането на схемите за директни плащания през новия програмен период.

Предстои създаването на Система за съвети в земеделието, която включва Националната служба за съвети в земеделието към ресорния министър и лица, които предоставят съвети на земеделските стопани.

С измененията намаляват административната тежест и разходи при прилагане на схемите и мерките за подпомагане. Навременно се осигурява ясна и максимално опростена правна уредба на схемите и мерките за подпомагане, достъпна за земеделските стопани.

Дава се правно основание на министъра на земеделието и храните да издава наредби по прилагане на регламентите на ЕС в областта на ОСП. Създават се специални разпоредби, които отразяват съдебната практика във връзка с делегирането на правомощия и публикуването на данни за бенефициенти.

С промените в закона се очаква постигане на успешно прилагане на схемите за директни плащания в периода 2015-2020 г., успешно изготвяне, одобряване и прилагане на ПРСР в периода 2014-2020 г., максимално усвояване на финансовия пакет на страната за директни плащания, развитие на селските райони и повишаване на конкурентоспособността на земеделското производство в страната и на доходите на земеделските производители.