Горанов: Задължително пенсионно осигуряване във втори стълб не е противоконституционно

Промените отговарят на диспропорциите в пенсионната система, според финансовия министър

Създаването на задължително осигуряване във втори стълб не беше противоконституционно. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в рамките на парламентарния контрол, предаде репортер на Bulgariautre. В свободата на избор няма противоконституционност, добави Горанов.

По думите му съвсем скоро ще да има резултат по пенсионната система. На следващото заседание на групата, която всеки вторник работи по реформата, ще бъде обсъдено финансовото състояние на професионалните фондове. „Предлаганите промени отговарят на натрупаните диспропорции в пенсионната система”, подчерта финансовият министър.

Горанов прие упрека, че идеята за прехвърляне на пенсионните партиди от НОИ в частните фондове и обратно е взето набързо.

Той добави още, че има пари в бюджета, за да се възстанови данъкът върху доходите на лицата с най-ниски доходи. „Ще вложим много ресурси, за да интервенираме върху положението на най-бедните. При тази данъчна система възстановяване на внесения данък от най-ниско доходните групи или пък въвеждане на необлагаем минимум засега не беше добра мярка”, поясни Владислав Горанов.