Извънреден парламентарен контрол ще се проведе във вторник

Депутатите на косъм да работят над 20 часа днес заради въпроси към министри

Депутатите на косъм щяха да гласуват удължаване на днешното пленарно заседание, докато бъде отговорено на зададените общо над 100 въпроса и питания от народни представители към министри, предаде репортер на Bulgariautre. Предложението дойде от Десислав Чуколов от „Атака”, като „за” гласуваха 32 депутати, един се обяви „против”, а 16 се въздържаха.
Непосредствено преди гласуването председателят на парламента Цецка Цачева поясни, че ако предложението бъде прието, ще са необходими над 20 часа, за да се отговори на всички въпроси, зададени към представителите на Министерски съвет.

В пленарна зала нямаше кворум от 78 депутати, затова предложението не беше прието. Въпреки това, Цецка Цачева явно се обърка и обяви, че предложението е прието. След консултации се оказа, че няма да има такова удължаване на днешното заседание.
От опозицията за пореден път атакуваха начина на провеждане на парламентарен контрол, като визираха невъзможността си да зададат въпросите към част от министрите поради отсъствие.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обясни, че ще изпрати писма до ръководствата на парламентарните групи и ще очаква в подходящ срок предложения за промяна в правилника относно начина на провеждане на петъчния контрол.
След това от „Атака” отново настояха за по-бързи отговори от министрите, затова предложиха на извънредно заседание във вторник да се проведе парламентарен контрол. Този път предложението беше възприето от председателя на парламента.

По-късно депутатът от БСП Мая Манолова предложи удължаване на работното време на парламента днес до изчерпване на отговорите от енергийния министър Теменужка Петкова, но отново нямаше достатъчен кворум за приемане на предложението.