БАН: Връзка между земетресенията и климата не съществува

Общество

06-02-2015, 11:44

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Сеизмолозите все по-точно могат да предскажат мястото и магнитута на бъдещо земетресение, но не и кога точно ще се случи то

Връзка между земетресенията и климата не съществува, тъй като земетресенията стават на много голяма дълбочина под земната повърхност - от няколко километра до около 700 километра в Тихоокеанския район. Това твърди пред БТА проф. Светослав Симеонов - директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Той отбеляза, че затова температурата на въздуха, влажността и скоростта на вятъра не могат да провокират сеизмична активност.

По обработените статистически данни 2014 г. може да се определи като нормална в сеизмично отношение година - в България и в световен мащаб, през която не бяха наблюдавани аномалии, заяви проф. Симеонов, попитан зачестяват ли през 2014 г. земетресенията у нас и по света. Изминалата година беше нормална и „като разпределение” на земетресенията - по време и по магнитуд на енергията, коментира ученият.

От началото на тази година е изминал само един месец и не може да се говори за статистика на земетресенията у нас, но няма нищо тревожно, свързано със сеизмичността, увери проф. Симеонов.

Сеизмолозите „предсказват” земетресения, но зависи какъв смисъл се влага в този термин, каза проф. Симеонов. Той обясни, че „предсказването” на земетресенията е свързано с три аспекта - с времето, в което ще се случат, с мястото, на което ще се реализират и със силата (магнитуда) на съответното земетресение.

„По втория и третия аспект има много съществен напредък по отношение на предсказването и на базата на тези анализи се правят карти за сеизмично райониране, които се използват за сеизмично осигуряване на сгради и инженерни съоръжения”, коментира ученият. На въпроса - кога точно ще станат тези земетресения, за да може да има евакуация на населението, проф. Симеонов заяви, че тук нещата са много далече от практическо приложение.