Томислав Дончев: Състоянието на горите е една от причините за бедствията

Общество

06-02-2015, 10:41

Снимка:

пресцентър на ГЕБР

Автор:

bulgaria.utre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отмениха евакуацията за селата край язовир "Цонево"

Армията укрепва речните диги в Смолян

Вицепремиерът оцени като добра системата за организация между армията, фирмите, Общината, „Гражданска защита“

"Със сигурност има дървената мафия. Това е интересна тема, която има пряка връзка със случая, но младата гора няма същия капацитет да абсорбира водата, която има и стигаме до организацията и до превенцията".Това каза Томислав Дончев - зам. министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ. Според него нещата коренно са се променили в положителен аспект. Дончев оцени като добра системата за организация между армията, фирмите, Общините, "Гражданска защита".

Вицепремиерът каза още, че състоянието на горите е една от причините за част от бедствията. Той изрази мнение, че една проста мярка като примерно забраната за износа на дървесина, няма да реши целия проблем с магическа пръчка. "Тук са необходими мерки на много нива, като започнем от това, което се случва на терен. Защото все пак, освен мерки, наредби, закони, в крайна сметка имаме една конкретна ситуация в една конкретна гора, когато някой сече или добива дървесина нерегламентирано", обобщи Дончев.

Той беше катгоричен, че 2015 година няма да е нулева за еврофондовете. "Даже напротив, 2015 ще е една от най-успешните за усвояване на европейски средства, защото ще бъдат приключени много от проектите от миналия програмен период", каза той.