Електромер със суперзащита се чупи при кражба на ток

Най-доброто от печата

06-02-2015, 06:50

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Нова електроника дава гаранцията срещу кражбите

Електромери със суперзащита срещу злонамерени интервенции, са създадени от конструктори на търновското предприятие "АК Пластроник" АД. Измервателните устройства имат множество предпазни елементи и при неправомерно посегателство уредите се саморазрушават, пише „Труд".

При сглобяването им се използва специално лепило. При опит да се отвори корпуса, той неминуемо се разрушава и не може да бъде поправен.

"При такава повреда на уреда електрозахранването в сградата не се прекъсва. Интервенцията обаче се разкрива при засичане на потреблението на място. Ако засичането на консумацията става дистанционно, излизането на електромера от строя незабавно се отчита от системата", обясни зам.-директорът на фирмата Стоян Радев.

Гаранцията срещу кражба на ток е постигната и чрез изобретателско решение в електрониката. Освен това е внедрена специална индикация, която се задейства при отваряне на капаците на електромера. Новите уреди са с напълно прозрачен корпус и дори от разстояние има видимост на всички детайли в уреда.

"Постигнахме и устойчивост на електромерите при електрошоково въздействие с високоволтов импулс от 8 киловолта. Това бе направено, защото недобросъвестни граждани успяваха да въздействат на старите електромери с полицейски шокови палки. Допират такава палка до устройството, то оказва влияние като разрежда импулсите и уредът се "побърква", разяснява предимствата на продукта Радев.

Уредите на великотърновското предприятие са в масово производство и се ползват от електропреносните дружества в страната.