5 млрд. лв. оборот достигна онлайн търговията в България

Общество

05-02-2015, 20:42

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Дрехи и спортни стоки са най-купувани онлайн от българите, сочат данните на НСИ

Над 925 000 българи са пазарували онлайн през миналата година, сочат данни на националната статистика, цитирани от "24 часа". За последните две години броят им почти се удвоил, тъй като през 2012 г. те са били 520 000 души.

5 млрд. левае достигнал оборотът на електронна търговия в България през миналата година. В сумата са включени продажбите на едро и дребно. За сравнение през 2013 г. оборотът е бил 2,2 млрд. За времето, откакто в България се води официална статстика за електронната търговния, сумата е нараснала повече от внушително - през 2006 година тя е била 543 млн. лева.

Стоките, които българите пазаруват по интернет, основно са дрехи и спортни стоки. След това се нареждат стоките за дома, пътуванията и хотелските резервации, електронно оборудване и покупките на билети за различни развлекателни събития.

Хората, които живеят в големите градове, най-често са пазарували онлайн - те са над половината от общия брой. Статистиката показва, че над 2/3 от покупките са направени от сайтове на продавачи, които са регистрирани в България. Хората обаче все още нямат доверие на плащанията онлайн. 60,2% са платили за доставките в брой, чрез банков превод, пощенски запис. През интернет чрез кредитна или дебитна карта са платили 33,4%.

Целият материал можете да прочетете тук.