Ще изплащат гарантираните депозити 7 дни след установяване на неплатежоспособност

Бюджетната комисия одобри промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките

Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание одобри промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, внесени от Министерски съвет, предаде репортер на Bulgariautre. Предвижда се разширена защита на влоговете в българските банки, изплащане на гарантираните депозити 7 дни след установяване на неплатежоспособност на финансовата институция и възможност Фондът за гарантиране на влоговете в банките да предоставя средства за предотвратяване фалит на банка.

Остава размерът от 196 000 лева за гарантираните влогове на едно лице, но изключение относно сумата ще се допуска за лица, които са придобили право върху влог при сключване на имотна сделка, изплащане на обезщетения при развод, наследство при смърт или компенсации за прекратени трудови отношения. В тези случаи гарантираната сума става до 250 000 лева за срок от 3 месеца от момента, в който сумата е кредитирана по особена сметка на вложителя, открита за някоя от посочените цели, или от момента, в който вложителят е придобил правото да се разпорежда със сумата на влога.

Ускорява се и изплащането на гарантираните влогове и това вече ще става в срок от 7 работни дни от установяването на неплатежоспособността на банката, а не 20 дни след отнемане на лиценза на финансовата институция, както е сега. Изплащането на парите по гарантираните влогове може да се отлага най-много до 3 месеца и то само в случаите, когато трябва да се прецени дали дадено лице има право върху депозита, влогът е обект на правен спор или върху него има наложени от правителството или международни организации ограничителни мерки.
Ако наличните средства във фонда не са достатъчни за покриване на задълженията му по изплащането на влогове в банка в неплатежоспособност, тогава управата на ФГВБ може да поиска от банките да преведат извънредни премийни вноски в размер до 0.5% от гарантираните влогове към последното тримесечие, предхождащо датата на превеждане на вноските.

Членовете на бюджетната комисия отхвърлиха предложения от БСП Законопроект за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банките. Депутатът Румен Гечев представи предложенията, като заяви, че залагат да се даде възможност на Гаранционния фонд да изиска авансово плащанията на търговските банки към фонда с възможност премията да бъде завишена до 2 % за период до 3 години.
„Предлагаме да може да се ползват резервите в „Банково управление”. Гаранцията е почти 200 %, икономически е неизгодно държавата да търси средства с външни и вътрешни заеми или да товари бюджета със значително средства, вместо да използва натрупаните резерви в Централната банка. Те са на българския народ, а не на самата банка”, допълни Гечев, но предложенията на БСП не бяха одобрени.