Ще има ли Банско втори лифт? (обзор)

Кметът на Банско обсъди проблема на най-високо ниво

Кметът на Банско Георги Икономов проведе днес в София важни срещи, засягащи бъдещето на града като зимен курорт. Той разговаря с президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачев, като постави пред тях болния за банскалии въпрос за изграгждането на втори лифт в курорта. В срещите участваха също представители на местната власт от региона и общественици.

Премиерът Бойко Борисов обеща, че проблемите на ски зоната в Банско ще бъдат разгледани от правителството в срок.
„Еколозите трябва да са Ваши партньори, привлечете ги в дискусията и ги убедете с аргументи в необходимостта от изграждането на втори кабинков лифт в Банско“, препоръча Борисов.

Развитието на туризма трябва да бъде съобразено с изискванията за устойчиво съхранение на природните ресурси, заяви президентът Росен Плевнелиев. Според президента, страната ни трябва да използва своя туристически потенциал и в тази посока е необходимо да се търсят екологични и икономически изгодни решения за българските региони. Държавният глава подчерта, че на жителите на общини с потенциал за зимен туризъм трябва да бъде дадена възможност за икономическа перспектива, а на страната ни - шанс да се утвърди като сериозна международна дестинация за качествен и многообразен планински туризъм. Град Банско и региона е един от най-известните ски-курорти не само в България, но и в Европа, и страната ни има интерес да се утвърждава като водеща туристическа дестинация за зимни спортове. Предстои България да бъде домакин и на кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени, което е повод за гордост и е възможност за България да се докаже като отлична дестинация за ски-спорт, беше посочено на срещата.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева напълно подкрепи изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Това стана ясно по време на среща в Народното събрание между представители на общините Банско и Добринище и представители на различни комисии в парламента.
По думите на Цачева изграждането на втори кабинков лифт може да стане реалност, но трябва да се спазят всички европейски норми и директиви.
Според Цачева има необходимост от анализ на потенциала на развитието на зимните курорти. Тя обясни, че по време на предишния мандат не са успели да изпълнят част от обещанията, но сега в началото на мандата, те ще се заемат с този въпрос. „Трябва незабавно да се реши проблемът с Банско, тъй като това е центърът на зимните курорти в България”, заяви Цачева. Тя призова представителите от общините Банско и Добринище да излязат с предложения за промени в Закона за горите. По време на срещата проф. Борислав Борисов, председател на парламентарната комисия по въпросите на младежта и спорта каза, че въпросът за Банско е от национално значение и те са изцяло за решаването на този въпрос, не само за изграждането на втори кабинков лифт, но и за цялостен спортен комплекс. „Всичко това трябва да бъде направено в съответствие с екологичните норми в България”, каза проф. Борисов.

На брифинг след срещата Икономов обясни, че това е въпрос, който години наред се влачи, не се взимат реални мерки и се е стигнало дотам, че в момента зимните ни курорти и в частност Банско вървят назад.
Според кмета на Банско трябва да се направи оценка на потенциала на зимните ни курорти и да се даде шанс във всички региони, които имат дадености и инвеститорски интерес, да развиват този екологичен и важен за държавата ни сектор, какъвто е ски туризмът. „Това трябва да стане при спазване на всички екологични български и европейски ограничения. Крайно време е да спрем с разговорите и с действие да покажем, че туризмът е нашият приоритетен отрасъл и трябва да го развием”, посочи Икономов и допълни, че над 80 % от обществеността в града е за развитие на ски туризма.
Кметът недоумява как може да не се вземат предвид интересите на местното население, мнението на легитимно избраните местни власти, а се дава „огромно значение на личности с много съмнителна легитимност, каквито са представители на зелените организации”.
Икономов поясни, че е получил подкрепа от председателя на парламента и представителите на ресорните комисии по отношение на исканията.
Георги Икономов апелира за спешно решаване на проблема, спешно даване на разрешение на втора кабинка в Банско, нови писти и лифтове, отдаване на концесия на „Добринище” и развитие на ски спорта в страната.