ЕК прогнозира: През 2015 г. България ще отбележи икономически ръст с 0,8%

Безработицата плавно ще намалява

През тази година се очаква  всички държави-членки на Европейския съюз да отбележат растеж за първи път от 2007 г. насам, показва зимната икономическа прогноза на Европейската комисия, съобщиха от комисията.

Очакваният икономически ръст за България през 2015 г. е 0.8%, а за 2016 г. - 1%. Очаква се безработицата в страната плавно да намалява - от 11.7% за миналата година до 10.9% през 2015 г. и да достигне 10.4% през 2016 г.

Както Bulgariautre писа, бизнесът в страната също очаква ръст на икономиката, макар и малък.

Предвижда се в течение на годината икономическата активност в ЕС и еврозоната да нарасне умерено, а през 2016 г. да се засили допълнително. Съгласно прогнозите растежът през тази година ще се повиши до 1,7 % за целия ЕС и до 1,3 % за еврозоната.

През 2016 г. се очаква годишният растеж да достигне съответно 2,1 % и 1,9 % благодарение на по-високото вътрешно и външно търсене, експанзионистичната парична политика и неутралната като цяло фискална политика.

Изгледите за растежа в Европа все още са ограничени поради неблагоприятната инвестиционна среда и високата безработица. Все пак от есента насам се забелязват редица значими благоприятни тенденции. Цените на нефта намаляват по-бързо отпреди, еврото значително се обезцени, ЕЦБ обяви политика на увеличаване на паричната маса, а Европейската комисия представи своя План за инвестиции за Европа. Всички тези фактори оказват положително, макар и умерено, влияние върху растежа.