Образователното министерство приветства предложението за автономия на институциите в сектора

Образованието като национален приоритет не подлежи на обструкция, според министър Тодор Танев

Министерство на образованието и науката приветства предложението за автономия на образователните институции, заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев при дебатите по гласуване на Законопроекта за предучилищното и училищното образование и Законопроекта за народната просвета, предаде репортер на Bulgariautre. Според Танев, дефинирането на образованието като национален приоритет е идея, която не подлежи на обструкция. „Това е стратегически приоритет. Осигурена е подреденост и спокойствие в системата”, заяви проф. Тодор Танев.
Министерството приветства предвидената автономия, както и правото на училищата да разработват програми. Без либерализация няма да успеем, няма да бъдем в крак с времето, допълни министърът.

Той посочи, че Законопроектът за народната просвета, внесен от БСП, не отразява потребностите на образователната система, тъй като не е установен принципът на образованието като национален приоритет.
Лидерът на ДПС Лютви Местан се обяви срещу приравняването на статута на майчиния език с избираем предмет като хореография. „Имате текст, че съотношението на часовете за майчин език спрямо станалите предмети ще се решава с акт на министъра. Ако утре имаме за министър човек с малко по-ретроградно мислене, къде отива това”, попита Местан и добави, че от ДПС ще се въздържат от подкрепа към законопроектите.
Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт призова представителите на ПГ на ДПС когато говорят за правата на циганското малцинство, да наричат нещата с истинските имена. „Циганите живеят в незаконни гета, а там няма как да бъде изградена детска градина, ясла и т.н. Само преди ден член на вашата партия ни обясняваше как било традиция деца да раждат деца. По-кротко с лицемерието, г-н Местан, първо си изяснете няколко закона, където е записано, че деца не може да раждат деца”, подчерта Байрактаров.

В реплика Лютви Местан потвърди, че е неприемливо деца да раждат деца и за да не се случи това, има нужда от интеграция чрез образование и култура.
Депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова посочи, че Законопроекта за предучилищното и училищното образование е стратегически, цели да превърне училището в саморегулираща се система и дава равен и справедлив достъп до качествено образование.
Бойка Маринска от Реформаторския блок посочи, че от парламентарната група ще подкрепят законопроекта на ГЕРБ. По нейните думи текстът се опитва да прокара идеи за модерно развитие на образование, ориентирано към децата, а не към училите или към МОН.