Предлагат хората, които не желаят парно, да не плащат за общи части

Патриотите внесоха промени в Закона за енергетиката

Патриотичният фронт представи на брифинг в парламента промените в Закона за енергетиката, които коалицията е входирала днес, предаде репортер на Bulgariautre. Едната промяна е свързана с прекратяване на правото на топлофикационните дружества да събират такси от собственици на имоти, през които преминават тръби или които са задължени по досега действащите закони да заплащат отоплението на т.нар. общи части.

„Това е изключително несправедливо, форма на рекет, наложена чрез лобистки поправки в Закона за енергетиката, Закона за защита на потребителите и наредбите, които уреждат практическото приложение на тези закони”, посочи съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.
Друго предложение пък дава възможност собственик на имот сам да прекрати договора си с „Топлофикация”. Предвижда се прекъсването на услуга да бъде след подаване на заявление от потребителя, но не по-късно от 30 дни.
„Въвеждаме премахване на текст, който регламентира, че клиентите, които прекратяват ползването на „Топлофикация”, остават клиенти на топлинна енергия. Това е пълно безумие”, заяви Симеонов.

Патриотичният фронт предлага и изваждане на топлофикационните услуги от определението услуга от обществен интерес.
„Законът за управление на етажната собственост е направен в услуга на монополистите от „Топлофикация”. Залагаме да отпадне задължението на собствениците на имоти в сграда с много жилища да заплащат отоплението като разход за управление и поддържане”, каза още съпредседателят на Патриотичния фронт.
От коалицията поставят двумесечен срок от приемане на промените в Закона за енегетиката, в който министърът на енергетиката да издаде съответните наредби и да направи промяна в наредбата, свързана с регламентирането на топлоподаването и топлоснабдяването.
„Хората, които не желаят да ползват парно, по никакъв начин не трябва да бъдат задължавани да плащат общи части, тръбите, които преминават през тях и т.н.”, подчерта Валери Симеонов.

Депутатът Искрен Веселинов добави, че трябва да бъде въведено задължението на ДКЕВР за изграждане на система за контрол за това дали електромерите отчитат правилно потребената енергия, както и да се намери място на гражданския контрол в работата на комисията.
„Напрежението, което се поражда през последните седмици, трябва да намери своя израз в граждански контролен орган, които да участва в работата на ДКЕВР. В него трябва да бъдат включени представителства на всички организации, които имат отношение към жизнения стандарт и потреблението на електрическа енергия”, поясни Веселинов. Предлагат този орган да има право на вето по отношение на особено важни решения на ДКЕВР.