Парламентът обсъжда кардинални промени в образованието

Предлага се нова образователна структура

Парламентът обсъжда на първо четене Законопроект за предучилищното и училищното образование, предаде репортер на Bulgariautre. Законопроектът е внесен от депутата от ГЕРБ Милена Дамянова и група народни представители. Едно от основните предложения в него е държавата да плаща и на частните училища у нас.

Въвежда се нова образователна структура в системата на училищното образование с цел яснота и подреденост – основна образователна степен с два етапа: начален (І – ІV клас) и прогимназиален (V – VІІ клас), и средна степен с два етапа: първи гимназиален етап (VІІІ – Х клас) и втори гимназиален етап (ХІ и ХІІ клас). Според вносителите разделянето на средната степен на два етапа ще подобри връзката между средното и висшето образование, както и връзката между средното образование и пазара на труда. Във втория гимназиален етап ще се осъществява и дуалното обучение в професионалните гимназии.
Въвежда се статут на училища с национално значение и статут на иновативно училище. Предлага се създаването и на нов вид училище, обединено (от I до X клас), което ще позволи на учениците от малки населени места или тези, чиито семейства са в затруднено финансово състояние, да имат възможност да завършат първи гимназиален етап в родното им място.
При представяне на закона депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова заяви, че законопроектът е част от животоспасяващото лечение на образователната система. „Не само не сме закъснели, а сме започнали да тичаме в обратната посока. По законопроекта за три години работиха над 600 души – учители, директори, родители, НПО. С приемането на законопроекта ще дадем ясен знак, че наистина образованието е приоритет”, добави тя.
Законопроектът за народната просвета, предложен от депутата от БСП Валери Жаблянов, предвижда въвеждането на един учебник по учебен предмет. Предлага се запазване на придобитата от учителите кариерна длъжност за целия стаж, а не загубването й при напускане на всяко работно място. От БСП предлагат още отмяна на събирането на такси от Министерство на образованието и науката за приравняване на дипломи от европейски учебни заведения. Не се предвижда предоставяне на държавно финансиране на частните училища и частните детски градини.
Депутатът Валери Жаблянов обясни, че искат в системата на народната просвета да влязат всички извънучилищни форми на образованието. Изправени сме пред необходимостта средното образование да стане задължително, добави той.
Председателят на ДПС Лютви Местан прозря драма с наименованието на законопроекта, внесен от ГЕРБ. „Защо се отказваме от най-българската дума – просвета”, попита той. „Въпросът с интеграция на ромите е въпрос на образованието. Той започва от детската гадина. Настояваме за нарочна държавна програма. Необходими са не повече от 200 милиона лева, за да има достатъчно детски градини във всички ромски квартали”, заяви Местан. По думите му по този начин е възможна превенцията на риска деца да раждат деца.