Държавата плаща за 3 опита ин витро до 15 000 лв.

Общество

05-02-2015, 07:48

Снимка:

bebelu.ro

Автор:

bulgariqutre.bg

Всичко от Автора

Клиниките с договор с фонда за асистирана репродукция са в София, Пловдив, Плевен, Варна и Русе

Фондът за асистирана репродукция към здравното министерство (МЗ) ще финансира до 3 опита ин витро за двойки с репродуктивни проблеми - с до 5000 лв. за всяка процедура или общо до 15 000 лв. Изискванията са жената да не е на повече от 43 г. , да има медицински показания за финансиране - най-вече причините за стерилитета. Основните критерии, на които трябва да отговаря двойката, са наличие на "женски или мъжки фактор". Не се финансират жени с липсващ или ограничен яйчников резерв. Конкретните условия са публикувани на сайта на фонда www.car-bg.org. Ако отговаряте на изискванията за финансиране, може да подадете молба за помощта. Средствата могат да се използват в 30 клиники за ин витро, които имат договор с фонда. Те се намират предимно в големите градове на България - София, Пловдив, Плевен, Варна, Русе. Средствата от фонда могат да се използват за ехографски прегледи, хормонални изследвания, фуликулна пункция, ин витро, икси, ембриотрансфер, криоконсервация на предимплантационни ембриони, лекарства.

Когато една двойка не може да има дете по естествен път, трябва да се установят причините за това. Понякога е нужна минимална интервенция от страна на лекарите, за да се роди бебе. Когато изследванията покажат, че има сериозен проблем обаче, обикновено се налага забременяване с някой от следните методи, посочени от сдружение „Зачатие":

* IVF /in vitro fertilization/ - представлява класическо ин витро оплождане, при което сперматозоидите си прокарват сами път до яйцеклетката и един прониква в нея. Прави се, когато сперматозоидите и яйцеклетките не могат да се срещнат (запушване или липса на фалопиеви тръби и др.), като еякулата е с нормални параметри.

* ICSI /intracytoplasmic sperm injection/ - представлява инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката, когато сперматозоидите са недостатъчни (Oligo-Astheno-zoospermia) или има имунологичен фактор и не могат сами да достигнат да проникнат. Микроинжектиране се налага и когато яйцеклетката има много твърда обвивка и не пропуска сперматозоид. В много от случаите на идиопатичен (неизяснен) стерилитет при двойката се прилага комбиниран IVF ICSI цикъл на яйцеклетките, за да настъпи със сигурност срещата между двете гамети.

* PESA - подкожно аспириране на сперматозоиди от епидидима (депо, в което се събират зрелите сперматозоиди). Тази неинвазивна процедура трае няколко минути. Прави се, когато има запушване на семепроводите (обструктивна Azoospermia) или след вазектомия. Тази проба може след аспирацията и да бъде замразена и на последващ етап размразена, с цел да се инжектират яйцеклетките с нея (ICSI).

* TESE - екстракция на сперматозоиди след оперативно взимане на тъкан от тестисите. Прави се, когато има запушване на семепроводите (обструктивна Azoospermia), както и при много тежка Oligoathenozoospermia - в тъканта се търсят сперматозоиди, както и незрели сперматиди. Тази проба може след аспирацията да бъде замразена и на последващ етап размразена с цел да се инжектират яйцеклетките на съпругата с нея (ICSI), но в много от случаите преживяемостта на тестикуларната тъкан след размразяване е ниска.

* ELSI, ROSI /elongated spermatids, round spermatid/ - това са методи на инжектиране на незрели сперматозоиди в яйцеклетките. Прави се след PESA или TESE и замества ICSI процедурата, когато липсват зрели сперматозоиди (арест в сперматогенезата), или са недостатъчен брой за извадените яйцеклетки при тежка Oligoathenozoospermia.

* AH /assisted hatching/ - прави се малък отвор в обвивката на развиващия се ембрион, която спомага за евентуалната му имплантация на по-късен етап. Това се налага само при показания - много дебела обвивка на ембриона, която пречи на "излюпването" му. Рутинно се прави и при пре-имплантационна диагностика.

* AD /assisted defragmentation/ - предшества се от AH и се прави в случаите, когато ембрионите не се развиват добре и образуват голям процент фрагменти (клетъчни структури, които не съдържат генетичен материал), които пречат на ембрионалното развитие.