Новият крал на Саудитска Арабия раздаде $30 млрд. на поданиците си

Свят

04-02-2015, 20:16

Снимка:

ru.oxu.az

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Туит на монарха предизвика 175 хиляди споделяния за два часа

В чест на възкачването си на престола кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз разпореди на всички държавни служители, пенсионери, ученици и студенти да бъдат изплатени по две месечни възнаграждения. Дарението възлиза на общо 30 милиарда долара.

Арабия Салман бин Абдулазиз е роден на 31 декември 1935 г. В продължение на 48 години е бил губернатор на Рияд, а от 2011 г. е министър на отбраната. Става крал на Саудитска Арабия на 25 януари 2015 г. след смъртта на своя полубрат крал Абдула.

След коронацията си новият крал опрости 500 000 глоби до 500 хиляди саудитски риала (около 113 хиляди долара), нареди да бъдат изведени от страната всички чуждестранни затворници като им се забрани да влизат за в бъдеще в кралството, предава агенция Анадолу.

Със същият кралски указ се отпускат 20 милиарда долара за строителство на нови съоръжения за електрификация и водоснабдяване на населението.

Салман бин Абдулазиз разпредели на всички литературни клубове, регистрирани в страната, а също и на клубовете от суперлигата на футболния шампионат на Саудитска Арабия по 10 милиона риала, на отборите от първата лига - по 5 милиона риала, а на всички останали клубове - по 2 млн. риала.

Салман бин Абдулазиз даде също и двумесечен бонус за всички граждани, получаващи социални помощи, и заповяда на Министерството на социалната грижа да отпусне на регистрираните благотворителни фондове по 2 млн. риала, на Асоциацията на сдруженията за солидарност - 200 милиона риала, а на всички регистрирани профсъюзи - по 10 млн.

В своя профил в Twitter новият крал на Саудитска Арабия написа съобщение, в което помоли Аллах да му помага в службата на религията и родината. Той също така подчерта, че никакво възнаграждение няма да е достатъчно за заслугите на неговия народ. Този туит на краля само за 2 часа беше споделен 175 000 пъти.