С между 30 и 40 % намалява битовата престъпност при наличие на видеонаблюдение

Предвиждат нова дирекция, която да ръководи разследването по битовите престъпления

С между 30 и 40 % намалява битовата престъпност при наличие на видеонаблюдение. Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков при изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Bulgariautre. Министърът обясни, че по отношение на масовата конвенционална престъпност мерките зависят и от законодателни промени. „Разчитаме промените в Закона за МВР в близко време да станат факт. Предвиждаме нова главна дирекция, която да ръководи дейността и разследване по битовите престъпления”, заяви Вучков.
Конкретните мерки за ограничаване на битовата престъпност се състоят в по-голям униформен състав в страната, изграждане на видеонаблюдение и подобряване на уменията и знанията на полицейските служители, така че да събират качествени доказателства. „Ще се опитаме да направим ново споразумение с НСОРБ, така че в инструктивни срокове във всяка община да има график за изграждане на видеонаблюдение”, добави вътрешният министър.

Той увери, че никога не е било споделяно желание за съкращаване на пожарникари и спасители. Стана ясно, че не само, че няма да има съкратени служители в МВР, но и поетапно ще бъдат назначени още 250 души въпреки намаления бюджет.
Предстои да бъде направен анализ дали да бъде възстановено звено „Транспортна полиция” към „Национална полиция”, което да се занимава конкретно с железопътния транспорт. „Ще се опитаме с бюджетните възможности, които имаме, без да намаляваме заплати и осигуровки на служителите и при добра оценка на професионалното ръководство, да помислим за възстановяване на такова звено”, уточни министър Вучков.

На въпрос какви мерки са предприети за разкриването на зачестилите случаи на криминално влияние и убийства от началото на годината, Веселин Вучков обясни, че в последните няколко седмици са извършени на територията на страната престъпления с много висока степен на обществена опасност, особено убийства. „За всяко едно от тях бяха създадени специални екипи на прокуратурата. Миналата седмица прокуратурата прецени, че има достатъчно доказателства и много лица бяха привлечени като обвиняеми и искания за определяне на задържане на стража, в повечето от случаите такива мерки бяха наложени. Очакваме развитие на делата, обвинителни актове и съдебна фаза”, заяви министърът.