Броят на бездомните котки расте застрашително

Животните носят зарази, а към тях се проявява агресия

Увеличение на популацията на бездомни котки се отчита в големите градове в страната. Това сочи проучване на информационната кампания за отговорно отношение към котките в България - ОКотки, предаде репортер на Bulgariautre.

Проучването е проведено в края на 2014 година. От запитаните 15 големи общини отговор са дали 11, 4 са отказали да се включат, това са Варна, Пазарджик, Перник и Шумен. Най – голям ръст на популацията е отчетен в София, Пловдив, Бургас, Добрич, Благоевград и Сливен. Стара Загора, Плевен и Велико Търново твърдят, че нямат проблем с бездомните котки. Русе и Хасково не могат да дадат отговор, защо не следят въпроса.

Замърсяването и пренасянето на зарази са основните проблеми, индитифицирани от общините, свързани с разрастване на популацията на бездомни котки. На места това има допълнително негативно отражение със зачестяване на проявите на насилие върху бездомните котки, като има  случаи на стрелба, отравяне, убийства на котки.

Проблемът с увеличаващата се популация на бездомни котки има пряко отношение върху здравето, както на домашните котки, така и върху това на хората. Според ветеринарните лекари сред собствениците на котки съществува голямата заблуда, че след като животното живее в апартамент и не излиза навън, не може да бъде заразено. Вируси, бактерии и паразити могат да бъдат донесени отвън или да проникнат по различни начини.

Редовната ваксинация и обезпаразитяване може не само да спаси живота на животното от болести с фатален край, но и да предпази членовете на семейството, при което живее. Статистиката сочи, че ваксинираните котки у нас са 3 – 5 %, при 35 % за Европейския съюз като цяло.

В рамките на кампанията ще бъдат предоставени 400 безплатни първи ваксинации и обезпаразитявания за котки, които ще бъдат осиновени чрез различни програми на неправителствени организации.

През 2015 година ОКотки заедно със своите партньори   ще работят  активно за повишаване на информираността на обществото относно необходимостта от контрол на популацията, обезпаразитяване и ваксинация на котките.