Премиерът: Опитваме се да не допуснем трагедия заради критични маси води

Денонощно хората са там, увери премиерът

В момента се работи активно да не се допусне от язовири или подобни критични маси води да стане по-голяма трагедия. Това каза премиерът Бойко Борисов в рамките на парламентарния блиц контрол, предаде репортер на Bulgariautre. „Денонощно хората са там”, увери министър-председателят.

„Ролята на партията и опозицията е да се възползват от всяка ситуация и да се опитат да бъдат забелязани. Относно наводненията – не са от вчера. Бих добавил – и ветровете. Такива ураганни ветрове не се помнят много скоро. Вижте статистиката на валежите и просмуканите почви с води, които няма къде да оттичат. Всеки нов дъжд вече е критичен”, поясни Борисов.

Той добави, че днес сутринта е провел среща в прокуратурата. „Има само 15 язовира, които нямат собственост. Те вече реално имат собственик, защото областните управители имат отговорност за тях. Лесно можем да ги източим в определен период от време, но както сега е киша, ще дойде жега и ще ни трябват за напояване на други дейности в земеделието”, допълни Бойко Борисов.

„Успяхме навреме – толкова министри, шефове на служби, всички бяха по селата и реките и поне да не дадем жертви. Тези, които умряха, не бяха вследствие на наводненията, а на създала се такава ситуация – бих я сравнил както с катастрофите по улиците. Няма да се включа в политизирането на тази тема”, подчерта премиерът Борисов.