Възродителният процес - тема без край

Над два часа парламентът спори по нея

Над два часа парламентът спори за Възродителния процес и не успя да стигне до гласуване на промени в Закона за гражданската регистрация, внесени от ДПС, предаде репортер на Bulgariautre.
При дебата в пленарна зала депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов посочи, че внесен сега, законопроектът е провокация към ситуацията в държавата. „Искате да скриете вашата вина като политическа партия за тези 25 години. Поставихте в гето хората, от чиито среди произхождате. Искам да припомня коя е политическата сила, която създаде административния ред за възстановяване на имената – това беше СДС”, заяви Атанасов.
Милен Михов от Патриотичния фронт коментира, че днес Възродителният процес отново се вкарва в политическо обръщение. „ДПС постигна целта си – провокира Народното събрание и обществото. Не вярвах, че една партия може да си припише да говори с думите на Всевишния. Лидер на партия си позволи да говори от името на мъртвите. Това във всяка религия е нещо, което е невъзприемчиво. Убеждават ни, че този законопроект говори от името на мъртвите. Трябва да сведем глава пред тях”, добави Михов. Според него, законът е проявление на използването на историята като политика, когато реалните възможности на политиката отсъстват.

„Българският народ и държава не са виновни за Възродителния процес, а една политическа партия, дошла с кръв и насилие. Тя носи историческата отговорност и за нея реабилитация няма. България и българите се извиниха за това насилие, но не чухме извинение за тероризма срещу български граждани, за атентата на гара Буново и невинните майки и деца. Ние чакаме това извинение”, подчерта Милен Михов.
Четин Казак от ДПС уточни, че законът предлага да се прекратят „незаконните практики от страна на служители по гражданско състояние в общините да искат от гражданите да посочват и имената, които са им били насилствено наложени по време на Възродителния процес, както и да се възстановят служебно от дирекция ГРАО имената на починалите по време на Възродителния процес, които са починали с насилствено наложените им имена и нямат възможност свободно да изразят своята воля”.

Цвета Караянчева от ГЕРБ заяви, че ДПС са превърнали Възродителния процес в търговска марка. „Вие превърнахте българските турци в крепостници. Това е поредната политическа дъвка, за да могат да се мобилизират редиците, за да кажете: ето, тези не искат да ви върнат имената. Не ви вярвам, че сте искрени. Не може една партия да бъде представител само на един етнос. Една партия трябва да бъде представител на всички хора в България”, посочи Караянчева.

Мартин Димитров от Реформаторския блок попита защо ДПС не се обърнат към „Атака”, след като са им бивш коалиционен партньор. Депутатът от ДПС Четин Казак му отвърна, че „Атака” никога не е била в коалиция нито с БСП, нито с ДПС.
Валери Жаблянов от БСП припомни, че имената на българските граждани са били възстановени с решение на Политбюро, с което е била осъдена политиката на Възродителния процес. „Какво открихте след 25 години? Стигнахме до ситуацията, в която какво обсъждаме – дали е справедливо някой да носи името, което му е дадено по рождение? Разбира се, че е справедливо. Всички се придържаме към ценностите на съвременна Европа, а една от тях е индивидуализмът, правото на индивида да се развива, образова, осъзнава сам за себе си”, заяви Жаблянов.
„Дайте да затворим Комисията за досиетата, да приключим с тези разводници на конфронтация, откъдето всеки вади удобен лист. Ако искате съгласие, да коригираме политическите грешки на предшествениците, да направим нещо смислено”, каза Валери Жаблянов и добави, че историята не може да се урежда със закон.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров посочи, че законопроектът иска, когато си взимаш акт за раждане, да не те питат как е било българското име. Според него, това ще обърка българския регистър. „Искате да подмените имената на вече починали хора административно – а откъде сте сигурни, че някой от тези хора не би искал да си запази българското име? Няма как да го знаете, освен чрез еретически сеанс”, добави Сидеров. По неговите думи по днешните българки земи няма български турци, а ма мюсюлмани, които са наследници на ислямизирани българи.