Проф. Константинов: 2015 г. ще бъдем удавени, догодина ще е още по-зле

Общество

04-02-2015, 09:00

Снимка:

Благоевградутре/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Дървената мафия била виновна за бедствията

Ще ни сполетят страшни наводнения, те едва сега започват. Тази година ще бъдем удавени, буквално, а догодина ще бъде още по-лошо, предупреждавам отдавна. Причината е много проста - тотално изсечените гори в и около басейните на реките и по планините.

Това каза математикът проф. Михаил Константинов пред Фокус. Тази вода, която ни залива, е водата, която не може да попие в земята, тъй като горите са изсечени. Ще става все по-страшно, ако тази криминална банда, която унищожава България, не бъде спряна. Защото скоро положението ще стане неудържимо.

Докато водите ни заливат, а хората се евакуират, една друга банда ходи и мародерства, посочи професорът. Той посочи, че първо са бандите, които организират сечта на големите дървета и техния износ, по-нататък вървят малките цигански банди, които довършват, това което е останало. Тук става въпрос за тотална сеч.

Пред БНТ тази сутрин Константинов отново призова за незабавен мораториум върху износа на необработена дървесина.

Предприети са мерки срещу незаконната сеч, като е въведен строг контрол срещу изсичането на горите, контрира министърът на екологията Ивелина Василева в ефира на bTV. Строг контрол има и за почистването на коритата на реките, обясни тя.

Промените на климата са факт и те водят до бедствия навсякъде по света. Това, което можем да направим, е да предприемем мерки, за да намалим последствията от тях, каза Василева. Тя посочи, че още с идването си на власт настоящото правителство е взело мерки в спешен порядък по възстановяването на държавността на язовирите. „Направихме промени в закона за водите, за да сме сигурни, че има контрол върху хидротехническите съоръжения и язовирите”, обясни Василева.

„Смятам, че е арогантно и цинично да се политизира. Стоя зад думите си, че промени на климата има”, коментира тя искането на БСП да си подаде оставката заради думите, че има промени на климата и хората да свикват – такива наводнения ще има.

„Нашата цел е да ограничаваме щетите”, подчерта министърът, като даде примери с разработвани планове за управлението на речните басейни, заделени средства за превенция на бедствията и за справяне със свлачищата.

На въпрос кой ще носи отговорност за бедите на хората, министърът каза, че „отговорност се носи от всички, но ние трябва да осъзнаваме и динамичната хидрообстановка”. „Ние не можем да се борим с природата”, коментира тя, допълвайки, че това, което може да се направи, е да се предприемат мерки за смекчаване на щетите от бедствията.

Попитана дали това означава, че при всеки дъжд ще се евакуират хората, тя отбеляза, че за да няма жертви, хората в застрашени райони трябва да се евакуират на време.