Професия "ловец на безработни"

Общество

03-02-2015, 21:20

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

100 младежи ще убеждават връстниците си да се регистрират на трудовата борса

Специални екипи, които да издирват безработни младежи и да ги карат да се регистрират, пускат държавата и общините от тази година, съобщи шефката на трудовата дирекция в социалното министерство Елка Димитрова. Те обаче ще се финансират не от националния план за заетост, а от еврофондовете по програмата за младежка заетост. По нея се субсидира заетост и обучение на безработни до 29-годишна възраст, пише "24 часа".

Идеята е 100 млади безработни да бъдат назначени на специални позиции към общините. Тяхната задача ще е да ходят по местата, където се събират техни връстници, и да ги мотивират да се регистрират като безработни. Ще обикалят паркове, кафенета, клубове, обясни Димитрова. За всяка община ще има по един такъв младеж, който да издирва безработните си връстници. Единствено в София е предвидено да бъдат назначени по един търсач на безработни за всеки от 24-те района на столицата.

100-те търсачи на безработни младежи ще им представят възможностите да си търсят работа и през частни посредници или агенции за временна заетост.

След като се регистрират като безработни, на младежите ще се правят индивидуални психопрофили и въз основа на тях ще им се търси работа или ще се насочват към допълнителни курсове. За да могат бюрата по труда да поемат тези млади хора, ще бъдат увеличени бройките на индивидуалните съветници или т.нар. кейс мениджъри. Те вече ще са 33-ма, като целта е всяко бюро по труда да има по един съветник.

Промени ще има и в програмата за осигуряване на асистенти на хора с увреждания.

Въвежда се подоходен критерий, който е 325 лв. средномесечно за човек от семейството. Хората под този праг ще имат право на платен от държавата асистент.

Подоходният критерий обаче няма да засегне децата с увреждания, като за всяко от тях ще има осигурен личен асистент.