Станислав Иванов: Неморално е БСП да искат оставката на Ивелина Василева

Държавата в момента е при хората, увери депутатът

Ние сме категорично против подаването на оставка от Ивелина Василева и искането от страна на БСП. Абсолютно неморално е тези колеги да й искат оставката, защото всички си спомняме какво се случи миналата година във Варна и на други места в страната, как държавата отсъстваше от тези места, как хората бяха оставени на произвола на съдбата. Това каза председателят на Комисията по околната среда и водите в парламента Станислав Иванов на извънреден брифинг по повод исканата от БСП оставка на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, предаде репортер на Bulgariautre

Депутатът припомни, че на 1 декември 2014 г. с решение на Министерски съвет са създадени две междуведомствени групи – едната да следи състоянието на язовирите и втората – да изработи проект на закон за изменение на Закона за водите. „Измененията бяха насочени към регламентиране на задълженията и правомощията на единен или координиращ орган, който непрекъснато да следи състоянието на язовирите, а не както досега – държавата да отсъства от тези проблеми и отговорността да се размива между различни държавни институции. По тази причина беше подготвено изменение в Закона за водите, което вменява задълженията на службата по метеорология да изпълнява тези функции – да следи ежедневно състоянието на язовирите, да предписва мерки, да следи изпълнението им относно предотвратяване на проблемите с тези съоръжения”, посочи Иванов.

„Промените в Закона за водите ще вменят задължение на единен контролиращ орган. Няма да го има размиването на отговорностите, няма всеки да се крие зад някакви вратички, които му дават право да абдикира от проблемите. Със задължението на създаване на този орган правителството предприема мерки за предотвратяване оттук-нататък на последствията от наводненията, които са ежедневни”, добави той. Депутатът обясни, че промените в Закона за водите са на ниво обсъждане и ще бъдат входирани в парламента този месец.

По думите му втората междуведомствена група е била създадена с цел да следи съоръженията. „Към момента можем да кажем, че от тези, които бяха с неизяснена собственост, около 99 % са с открити собственици. Нито едно от съоръженията, които бяха в предаварийно състояние, в момента не създава проблеми.

Държавата в момента е при хората. Г-жа Василева изпълнява вменените й задължения ежедневно да следи състоянието, да информира институциите за това какво се случва, какво е състоянието и какви мерки трябва да бъдат предприети.

В момента нито едно от съоръженията не създава проблеми”, подчерта Иванов.
Депутатът каза още, че държавата изпълнява своите задължения. „МОСВ заедно с още 4 министерства непрекъснато осъществяват контакт, за да предотвратяват ситуации, на които бяхме свидетели миналата година. Ситуацията е под контрол. Няма никакъв проблем. Състоянието на язовирите се следи непрекъснато, своевременно се взимат мерки. Налице е фактът, че нямаме пострадали и дай боже, ситуацията да остане така”, посочи Станислав Иванов.