Продължават обсъжданията за промени в КСО

Политика

03-02-2015, 18:03

Снимка:

Министерство на труда и социалната политика

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Калфин: Подготвяме промени в два закона за социално подпомагане

Калфин: Въпрос на отговорност е да имаме стабилна пенсионна система

Калфин и Горанов искат въвеждане на избор и при професионалните пенсионни фондове

„На поредната среща по обсъждане на пенсионната реформа днес, участниците изразиха вижданията си основно по концепцията и логиката на промените в тристълбовия пенсионен модел. По това, което чухме, не се открояват някакви крайни различия. Фокусът обаче се измести от предварително планираното и не успяхме да коментираме детайли или параметри. Конкретиката ще остане за разговори вероятно за следващата среща“, коментира срещата на социалните партньори по обсъждане на пенсионната реформа вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Аз представих предложенията си и очаквах по-експертна активност в детайли. За съжаление нямаше такова нещо. Дискусията днес се върна на ниво от края на миналата година. Не съм взел в нея страната нито на НОИ, нито на пенсионните фондове. Моята цел е правото на избор“, коментира министърът на финансите Владислав Горанов, чийто предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система, бяха предмет на днешните дискусии.

Двамата министри подчертаха единомислие във връзка с необходимостта за въвеждане на избор и при професионалните пенсионни фондове. Детайлите по тях, обаче ще бъдат предмет на обсъждане със социалните партньори вероятно следващия вторник, съобщиха от социалното министерство.