ДКЕВР видя пропуски в законодателството по отношение на отнемането на лиценз

Няма срок за вземане на окончателно решение по процедурата

Има пропуски в Закона за енергетиката по самата процедура за отнемане на лиценз. Това каза Милена Миланова, член на ДКЕВР, при изслушване и обсъждане на доклад на регулатора за процедурата по отнемане на лицензиите на електроразпределителните предприятия, предаде репортер на Bulgariautre.

Миланова обясни, че регулаторът е предприел действия по изготвяне на проект за промяна на Закона за енергетиката. „Става въпрос за пълнота в уредбата – как се прехвърля собственост при отнемане на лиценз. Текстовете са с цел запълване на празноти, допълнителни възможности за работа на комисията”, заяви Милена Миланова.

Тя обясни, че процедурата по отнемане на лиценз е от миналата година. „НЕК подаде жалби в ДКЕВР, която предприе поредица от действия. Бяха издадени три наказателни постановления със санкция по 1 милион лева. ДКЕВР образува производства за отнемане на лиценза на дружествата, даде срок за отстраняване на вредните последици, след който дружествата не бяха предприели действия. Бяха проведени две открити заседания, на които беше дадена възможност НЕК и ЕРП да дадат становища. В закона няма срок за вземане на окончателно решение по процедурата”, подчерта Милена Миланова и поясни, че от септември досега не е имало обсъждане с работна група за това какво се случва с производството.

Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова уточни, че разкритите процедури са за крайните снабдители, а не за ЕРП-тата. „Одитите на дружествата са за дейността електроразпределение, а процедурите – за снабдяване. Прихващанията, които са направили крайните снабдители, са за средства, които не са дължими на НЕК. По закон те трябва да останат в крайните снабдители. Нарушението е в механизма, по който е направено това прихващане. Няма пари, които снабдителите да дължат на НЕК”, заяви Тодорова.

Председателят на комисията в парламента Искрен Веселинов поясни, че ако причината е процедурата по закона, то това нещо ще се случи в кратък срок. Ако причината е друга, е крайно неестествено ДКЕВР да държи процедурата да виси, посочи той.