Председателят на ВАС не се съмнява в безпристрастното разпределение на делото „КТБ”

Нямам каквито и да било данни за намеса, заяви Георги Колев

Нямам каквито и да било причини да смятам, че колегите, които извършват разпределението – съответните мои заместници и ръководители на съответните колегии – ще направят какъвто и да е проблем при това разпределение. Така председателят на Върховния административен съд Георги Колев коментира пред журналисти молбата към съда за публичен случаен избор за определяне на съдия-докладчик и на съдиите от петчления състав на ВАС, който ще гледа жалбите по делото за лиценза на КТБ, предаде репортер на Bulgariautre. Жалбите са против определението на тричленния състав на съда, който остави без разглеждане жалбата против решението на БНБ от ноември миналата година за отнемане на лиценза на КТБ.
„Нямам каквито и да било данни за каквато и да било намеса”, подчерта Колев.

Според него винаги има недоволни и винаги има хора, които се опитват донякъде да наслагват съмнения в общественото мнение. „Съмненията не вършат работа на никого. Аз нямам причина да се съмнявам както в безпристрастността, така и в компетентността на всеки един от колегите, които извършват разпределението. Затова аз няма да допусна подобно нещо. Допускайки публично разпределение, аз казвам: „да, аз се съмнявам в безпристрастността на колегата, който извършва съответното разпределение и затова допускам публично такова”. Аз не се съмнявам, затова не мисля, че е редно”, заяви още Георги Колев.

Председателят на ВАС поясни, че системата за случайно разпределение до настоящия момент изпълнява своята роля. „ВСС взе решение тази система да отпадне. В мига, в който имам решение на ВСС с конкретната система, тя ще бъде разгледана веднага. Дотогава функционира тази. Въведени са строги правила – няма никакъв проблем за това”, увери Колев.
Той направи предположение, че Единната деловодно-информационна система ще започне да работи през септември. „Ние предвиждахме по-ранен старт, но за съжаление свързаността между отделните съдилища все още е проблем. Без налични адекватни мрежи, свързаност и връзки няма как да функционира правилно. Този процес вече е в ход, изисква малко повече време и техническа дейност. Преносът на данни от наличните системи в новата няма как да стане, когато функционира всичко на пълни обороти, както е в настоящия момент. Трябва в периода на съдебната ваканция да имаме възможност да трансферираме данните в новата система”, обясни Георги Колев.

От думите му стана ясно, че системата е изградена, но е в тестови период. „Няма да допуснем системата да бъде внедрена, без да сме направили всички необходими тестове и да сме убедени, че системата функционира без проблем”, подчерта Колев.