Задължително е България да мине през електронно правосъдие

Политика

03-02-2015, 11:44

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Върховният административен съд представи Единната деловодно-информационна система

Задължително е България да мине през електронно правосъдие. Това каза председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев на пресконференция във връзка с първата система за внедряване на електронното правосъдие у нас – Единната деловодно-информационна система, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

Колев обясни, че проектът за Единната деловодно-информационна система е започнал през май миналата година. "Навлизаме в най-трудния етап – тестовите процедури, процедурите, свързани с пренос на данни. Идеята на проекта е да обединим всички административни съдилища в централизирана деловодна система, да се позволява достъп на всеки един административен съд в страната и пряк достъп на база данни до ВАС, т.е. да имаме единна система", обясни Георги Колев. Той уточни, че не всички административни съдилища са с една и съща работна система, като целта и предизвикателството на проекта са били именно системата да бъде уеднаквена.
"Техническата основа е налице. Когато имаме наличните разпоредби в съответните закони, тогава ще може практически да използваме пълния потенциал на системата", каза председателят на ВАС.

Горан Ангелов, управител на фирмата-изпълнител на проекта, посочи, че основните дейности на системата са изграждане на цялостна Единна деловодно-информационна система за административни съдилища, изграждане на среда за съвместна работа и портал за гражданите и бизнеса.

Проектът дава възможност за създаване на споделени календари, задачи, които могат да се адресират в цялата система. Така се създава обща организационна структура. Има възможност и за споделяне на съобщения в реално време. Системата включва и адресна книга – регистър с контактна информация на всички заети служители и съдии в административни съдилища.

"С въвеждането на системата се стандартизират процесите в деловодството на административните съдилища. Това помага за реална прозрачност на процесите. С проекта ВАС слага основите на работа за бъдещото електронно правораздаване", посочи Горан Ангелов.

Николай Минев от Министерство на правосъдието заяви, че се работи се по промените в Закона за съдебната власт, които да предоставят възможност да се използват средствата на електронното правосъдие. "От 2012 г. се готвят законопроекти. Има сформирана работна група към министерството и се надяваме законът да мине през Народното събрание", добави той.